„Klubrádió
Esti gyors

Mérő László: Mégis lehet megoldás a fideszes trollok ellen

26/05/2021 22:15

| Szerző: Klubrádió/szg

Mérő László matematikus a londoni szisztémát javasolja az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztásra, mert mint számtani példákkal is alátámasztotta, azzal jóval nehezebb dolga lenne a kormánynak, ha meg akarná trollkodni a voksolást, hogy a számára legkönnyebben legyőzhető jelöltet hozza helyzetbe. A londoni módszer szerint a választók elsődleges és másodlagos jelöltre is szavaznak.

2021. május 26. Esti gyors - részlet 21.05.26. Mérő László
08:12
00:00

Mérő László matematikus, pszichológus, egyetemi professzor korábban cikket szentelt annak (és mi is megkérdeztük erről), hogy ha viszonylag szoros lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor a Fidesz trollhadsereg mozgósításával beleszólhat a végeredményébe, hogy a számára könnyebben legyőzhetőnek tűnő jelöltet segítse. 

Az Esti gyorsban elmondta: korábbi cikkében azt írta, kétmillió ember szavazatát meg tudja változtatni meglepően kevés, százezer ember, azóta viszont jött reálisabb becslés, Karácsony Gergely főpolgármester szerint 400 ezer előválasztó már siker lenne. De akkor már 20 ezer szavazat elég lehetne a meghekkeléshez a hagyományos voksolás esetében. Jelezte: újabb cikkében sem arról írt, hogy ki lehet zárni a választás megtrollkodását, de sokkal több ember kellene hozzá egy más típusú választási módszerrel. Az előbbi számoknál maradva: nem húsz, hanem százezer, vagy ha sokan mennek el, akkor nem száz, hanem hétszázezer – írja a Telexen megjelent cikkében is. És ezt már sokkal nehezebb megszervezni – tette hozzá. Hozzátette: azért vetette fel ezt az egészet, hogy egy kicsit benne legyen a fejekben, hátha ez is elriaszt a trollkodástól.

Gazdaság - KÜRT Akadémia Klub
 
Budapest, 2011. szeptember 8. Mérő László matematikus, publicista a KÜRT Akadémia Klub rendezvényen a Marmara Hotelben. Fotó: MTI/Kollányi Péter
 
 

Londoni példa

Ezért mutatta be a londoni polgármester-választáson használt módszert, ahol a szavazóknak be kell ikszelniük elsődleges és a másodlagos jelöltet is. Természetesen, ha valaki legalább 50 százalékot kap, az nyer. De ha nem, akkor az első két helyen álló jelölt versenyben marad, a többi kiesik. Majd összeszámolják, hogy közülük ki hány másodlagos szavazatot kapott azoknál a szavazóknál, akik az elsődleges szavazatukat a többi jelölt valamelyikére adták. Ezeknek a számát mindkét jelöltnél hozzáadják az elsődleges szavazatok számához, és aki így összesen több szavazattal rendelkezik, az nyeri a választást. Furcsának tűnhet, hogy a másodlagos szavazatok ugyanannyit érnek, de ennek is van logikája, mert ha kétfordulós lenne a választás, akkor a másodikban mindenki teljes szavazatot adna le, az is, aki az első fordulóban kiesett szereplőre szavazott. Megjegyezte: a pártok kétfordulós választást akarnak; ha nem ez lesz a szabály az első fordulóban, akkor a másodikban is lehet alkalmazni.

Szerinte érdemes lenne újragondolni, de az ellenzéki pártok talán lusták ehhez, egymással vannak elfoglalva. Műsorvezetőnk azt kérdezte: elutasítást vagy közönyt kapott az ellenzéki pártoktól? Erre Mérő László úgy válaszolt: tulajdonképpen igen, sőt, nagyon durva reakciókat is. Szerinte az döntheti el a választást, hogy hányan lesznek, akik azt mondják, hogy „jézusmária, akkor inkább a Fidesz!”. Ezzel együtt reméli, hogy téved, nagyon szeretné – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. május 26., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor