„Köszönjük,

Jakab Péter: Újabb lépést tettünk a fehérorosz úton

3/06/2021 11:53

| Szerző: Klubrádió

A Népszavának adott interjúban Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a fideszes politikusokról így vélekedik: "Semmilyen tiszteletet nem érdemelnek, mert tönkretették az országot".

"Jól állok, de nagyon fontos, hogy a népszerűségem növekedése a Jobbikot is magával húzza. Az a politikai közösség, amit vezetek, szintén mérhetően és jelentősen erősödött az elmúlt időszakban" – mondta Jakab a miniszterelnöki-előválasztási győzelmi esélyével kapcsolatban. "Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében. Lényeges, hogy a méréseink szerint az erősödésünk nem más ellenzéki pártok rovására történik. Annak nem sok haszna lenne, ha ugyanazt a tortát szeletelnénk újra, a mi feladatunk az, hogy a torta méretét növeljük" – tette hozzá.

"Aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely. A fővárosban ő, a vidékiek körében viszont én vagyok népszerű. Bárhogyan alakul is az előválasztás eredménye, a Fideszt csak a szavazótáborainkat összeadva győzhetjük le" – latolgatta az esélyeket a politikus.

A Jobbik vezetője mindent elkövetett azért, hogy a Jobbik megszabaduljon a szélsőjobboldali múlttól: "Világossá tettem, hogy el fogunk fogadni egy új elvi nyilatkozatot. Ebben hangsúlyoztuk, hogy mindenféle szélsőségességet elutasítunk, ugyanakkor minden tisztességes magyar embert képviselni szeretnénk. Keresztényszociális nemzeti néppártként határozzuk meg magunkat. Nem azért szólalok fel a melósok érdekében, mert baloldali vagyok, hanem azért, mert keresztény."

"Nagyon szeretnénk az Európai Néppárthoz csatlakozni, el tudom képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően erre sor kerülhet" – vázolta európai jövőjüket Jakab.

A Republikon Intézet stabilan az ellenzék vezető erejének tartja a Jobbikot, amire Jakab szerint azért kerülhetett sor, mert "Egészen más politikát folytatunk 2020 óta, nem szimbolikus és nem ideológiai kérdésekre koncentrálunk, amelyek óhatatlanul megosztják a magyar társadalmat. Krízist él át az ország, az emberek hús-vér problémáival foglalkozunk, meglehetősen határozott módon. Amikor egy társadalom keresi a kezet, ami kirángathatja a válságból, akkor erős kezet keres. Én pedig igyekszem az erőt felmutatni számukra, akár a parlamentben is. Csak azokat kell tisztelni, akik tiszteletre méltóak. Azok, akik velem szemben ülnek az Országgyűlésben, semmilyen tiszteletet nem érdemelnek, mert tönkretették az országot. Azok viszont, akik mellettem ülnek, és képesek kompromisszumot kötni a hazáért, tartozzanak bármelyik ellenzéki párthoz, méltóak a tiszteletre."

Jakab Péter és Kunhalmi Ágnes
 
Jakab Péter és Kunhalmi Ágnes
 

Az ellenzéki összefogást tarja az egyetlen útnak a jelenlegi kormány leváltására: "Nem árultunk zsákbamacskát. Elengedtük a kezét azoknak, akik a saját egójukat a nemzet érdekei elé helyezték. Értésükre adtuk, hogy nem ebben a közösségben van a helyük. A távozók más pártokat alapítottak. Azok viszont, akik maradtak a Jobbikban, maguktól is teljes mellszélességgel támogatják az ellenzéki együttműködést. Nem kellett erre szocializálni őket." A nagy visszhangot kiváltó DK-s összefogásról pedig így vélekedik: "Ha DK-s jelöltet tartunk a legalkalmasabbnak, akkor természetesnek vesszük, hogy támogatjuk. Ahogyan az is természetes, hogy más körzetekben pedig a DK támogatja a Jobbik jelöltjét."

"Ha csak egyszerű többségünk lesz, akkor sem fogunk megijedni attól, hogy a jogot addig faragjuk, amíg igazság nem válik belőle" – mondta Jakab Péter.

Kövér László 10 milliós "ingyenreklámnak" is beillő büntetését abszurdnak tartja. "Kövér László viselkedése magáról a rendszerről állít ki szegénységi bizonyítványt. Ott tartunk, hogy a házelnök tízmilliós bírságot szabhat ki a „ficsúr” szó elhangzása miatt. Ha ez ellen én fellebbezni szeretnék, akkor a fideszes többségű Országgyűléshez fordulhatok, amelynek elnöke ugyanaz, aki a büntetést kiszabta. Finoman szólva is sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve".

"A fideszes rendszerben nincs önkontroll, és Orbán Viktor még húsz évre tervez. A sajátjai közül senki nem fogja a szemébe mondani, hogy miniszterelnök úr, ez az út nem Európába vezet. Megálljt kell neki parancsolni, különben ki tudja, hova jutnánk húsz év múlva" – mondta el a Népszavának adott interjúban Jakab Péter.

 
Jakab Péter