„Klubrádió

Kocsis benyújtotta pedofilellenes javaslatát

26/05/2021 08:05

| Szerző: Klubrádió

Ha elfogadják a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által benyújtott javaslatot, név szerint kereshető adatbázist hoznak létre a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetőkről, szigorodnak a büntetési tételek, és számos munkakörből kitiltják a pedofilokat.

Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella kedd este benyújtották a jó előre bejelentett törvényjavaslatot, amely mellett sokkal szigorúbb büntetésre számíthatnak a pedofil bűnözők. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez nagyobb védelmet jelent a gyermekek irányába.

A javaslat szerint az adatigénylésnél meg kell jelölni a jogalapot, az elkövetőkről pedig csak az azonosításukhoz és társadalomra veszélyességük mértékének felméréséhez szükséges legszűkebb adatkör válna megismerhetővé (név, születési év, településszintű lakóhely, arcképmás, elkövetett bűncselekmény adatai).

Kocsis Máté
 
Kocsis Máté
 

A megismert adatokról másolat, képernyőfotó nem készíthető, azokat tilos nyilvánosságra hozni, sokszorosítani. A törvényjavaslat szigorúbban lépne fel a gyermekpornográfia ellen is, és új minősített eseteket vezet be, szigorít a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők foglalkoztatási szabályain – írja a 24.hu.

Az előterjesztésből Kocsis Máté az alábbi pontokat emelte ki:

- Létrehoznak egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást.
- Szigorítják a Büntető Törvénykönyvet. A jelenleg kiszabható büntetéseket jelentősen megemelik.
- Még súlyosabban büntetik, ha a pedofil bűncselekményt a) 12 év alattival szemben követik el, b) hivatalos személyként követik el (lex Kaleta), c) sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el
különös visszaesőként követik el.
- Számos munkakörből kitiltják a pedofilokat, hogy véletlenül se kerüljenek a gyermekek közelébe.
- A jövőben nem lehet enyhe büntetéssel (minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással) megúszni a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.
- A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el, kitolódik az elévülés kezdete.