„Klubrádió
A lényeg

Megszavazta a parlament a pedofiltörvényt

15/06/2021 13:45

| Szerző: Klubrádió

Nem okozott meglepetést a szavazás eredménye, könnyen átment a homofób módosításokkal megtűzdelt pedofiltörvény a parlamenti szavazáson.

157 igen és 1 nem szavazattal a parlament kormánypárti többsége és a Jobbik képviselői kedden megszavazták a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezetet, közben az összes ellenzéki módosítót leszavazták. Az MSZP, DK, LMP, a Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők előre jelezték, hogy bojkottálják a szavazást, a független Székely Sándor szavazott egyedül nemmel – írja a Telex.

Érdekesség, hogy a fideszes Vargha Tamás nem szavazott. Képviselőtársa, a koronavírusból nemrég felgyógyuló Bányai Gábor nem vett részt a szavazáson. Igennel szavaztak viszont a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselői, Dúró Dóra, Apáti István mellett Fülöp Erik, a Jobbikból kilépett Bana Tibor, Farkas Gergely, Sneider Tamás, Varga-Damm Andrea, Volner János, és az egyetlen nemzetiségi képviselő, Ritter Imre is (ő korábban Fidesz-KDNP-jelölt volt Budaörsön).

A fideszes Kocsis Máté pedofíliaellenes törvényjavaslatával előbb az ellenzéki pártok is egyetértettek, később viszont – civil szervezetek szerint orosz mintára – több melegellenes módosítást tettek bele.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke még a keddi nap folyamán, a szavazás előtt is próbálta meggyőzni a Jobbikot, hogy ne támogassa a kormánynak ezt a javaslatát.

 
 Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A melegellenes kitételeket is tartalmazó – akkor még csak – törvényjavaslat ellen több ezren tüntettek hétfő este a Parlament előtt. Tudósítónk kint volt a helyszínen, videót is készítettünk az eseményről.