„Klubrádió
Esti gyors

Nem csak egy törvény – Szénási Sándor jegyzete

16/06/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A homofób törvény is, mint annyi más, a tanulatlan, rosszul élő, önmagukba és készen kapott előítéleteikbe zárt, a saját szokásaikon és hiedelmeiken túli világtól rettegő, tét nélküli macsósággal hencegő társadalmi csoportok ízlését szolgálja ki, őket igazolja vissza, a rendszer legbiztosabb támaszait.

2021. június 16. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.06.16.
02:34
00:00

A homofób törvény elleni nemzetközi és hazai tiltakozások annyit elintézhetnek, hogy a rendszer valamennyit elengedjen a legsötétebb és legkonokabb durvaságokból, bár vannak kételyeim. Amúgy lenne miből visszavenni, hiszen a szöveg még a mintához, az élenjáró szovjet másságüldözéshez képest is ocsmányabb, de hát, ha a cél Moszkva, akkor azon is túllövünk elvtársak, így szoktuk. Most éppen Brüsszel kedvéért is: ha ott nagyon ugrálnak, majd engedünk itt-ott, de itt is, meg ott is csak tessék-lássék.

Brüsszelben amúgy jótét lelkek már beszélik, hogy az európai értékeket mégiscsak meg kéne védeni, és felemlegetik, hogy bizonyos lengyel települések, amelyek LMBTQ-mentesnek nyilvánították magukat, mára már uniós támogatás-mentesek is, vagyis van példa szankciókra. Egy egész országgal szemben azonban ez már nehezebb ügy, ráadásul, ha az Európai Bíróság októberben ki is mondja, hogy a jogállamisági mechanizmus bevethető Budapest és Varsó ellen, az csak az uniós pénzek ellopására vonatkozik, az emberi jogot az állammal szemben nem védi.

Viszont tiltakoznak nagy médiacégek, külföldi vállalatok, külügyi szóvivők, és főleg: erőt és elszántságot mutatnak a sokak által támogatott magyar LMBTQ-szervezetek, amelyeknek a jövőben nagyobb megbélyegzéssel kellene együtt élniük, mint amit a múltban Kádár-rendszer produkált. Az „Egymásra nézve” című Makk Károly-film ma például biztosan nem készülhetne el. Egyszóval és ismételten: a kételyeim ellenére is azt hiszem, valamit el lehet érni. Egy dolgot azonban felejtsünk el.

Azt a naiv tépelődést ugyanis, hogy a rendszer ez ügyben is ostoba-e, vagy gonosz. Mert ami történik, egyáltalán nem elmeállapot és rosszindulat kérdése.

A homofób törvény is, mint annyi más, a tanulatlan, rosszul élő, önmagukba és készen kapott előítéleteikbe zárt, a saját szokásaikon és hiedelmeiken túli világtól rettegő, tét nélküli macsósággal hencegő társadalmi csoportok ízlését szolgálja ki, őket igazolja vissza, a rendszer legbiztosabb támaszait. A középosztálynak az a része, amely ebből a rendszerből profitál, fintorog talán, de nem szólal meg, hiszen nem is szokott, hiszen cinkos. Ennélfogva a homofób törvény a rendszer egyik sarokkövének készült, annak is kell tekinteni, nem érzelmi ügynek.

Hic Rhodus.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. június 16-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: NolTV, nol.hu