„Klubrádió
Esti gyors

Nincs ez rendben így – Selmeci János jegyzete

21/05/2021 17:16

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Nem lehetek biztos abban, hogy beteg szerettem, az „én betegem” a legjobb ellátást kapja. Persze nincs olyan egészségügyi rendszer, ahol ebben száz százalékig biztosak lehetünk, de vagy tapasztalatból, vagy olvasmányélményeinkből tudjuk, hogy Magyarországon túl nagy a szerencse szerepe abban, hogy valaki túlél, vagy nem él túl ...

2021. május 21. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.05.21.
01:29
00:00

Tegnap egy szerettem kórházba került. Magas vérnyomás, rosszullét, mentő és sürgősségi, előfordul az ilyesmi, az ember persze izgul, hogy mi lesz, aggódik azért, akit szeret, percenként akarja tudni, hogy éppen mi a helyzet, mindez teljesen normális. Volt azonban egy másik érzés bennem, ami viszont egyáltalán nem normális; nem lehetek biztos abban, hogy beteg, az „én betegem” a legjobb ellátást kapja.

Persze nincs olyan egészségügyi rendszer, ahol ebben száz százalékig biztosak lehetünk, de vagy tapasztalatból, vagy olvasmányélményeinkből tudjuk, hogy Magyarországon túl nagy a szerencse szerepe abban, hogy valaki túlél, vagy nem él túl, és ez nincsen rendben így.

A sürgősségi persze máshol sem leányálom, máshol is kell órákat várni, mondjuk nem feltétlenül tíz órát három papírra, miközben nem tudod, hogy benntartanak-e majd, és ha igen, vajon betegebb leszel-e két nap múlva, mint ahogy bekerültél. Persze kórházi fertőzés sem csak Magyarországon van, de azért jó lenne tudni, hogy a koronavírusban elhunytak hány százaléka kapta el kórházban a fertőzést, én egy szomorúan magas számra tippelek.

Tegnap valahogy nem jutott eszembe a döntéshozókat, az elmúlt évek kormányait hibáztatni, ilyenkor inkább az orvosra gondol az ember, hogy miért nem foglalkozik már pont azzal a beteggel, aki nekem fontos. Meg persze reménykedtem, hogy minden rendben lesz.

Ez volt tegnap. Ma már azon gondolkozom, hogy kik a felelősök.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. május 21-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.