„Klubrádió
Esti gyors

A NER alkimistái – Kárpáti Iván jegyzete

1/06/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Korunk alkimistái ők, azzal a különbséggel, hogy középkori kollégáikkal szemben valóban rájöttek arra, hogy lehet értéktelen dolgokat arannyá változtatni.

2021. június 01. Esti gyors-részlet (2021.06.01. Kárpáti Iván jegyzete)
01:36
00:00
A NER olyan üzleti eredményességre sarkall, amit nemzetközi szinten kellene tanítani a gazdasági szakembereknek. Szezonja van a céges beszámolók böngészésének. 60-80 százalékos, vagy még nagyobb profitráták, az utolsó fillérig kivéve osztaléknak. A cégekben nem sok mindent hagynak évről évre, nyilván csak annyit, amiből a könyvelőt ki lehet fizetni és patront venni a nyomtatóba, meg talán pár csomag A4-es papírt.

Orbán papa cégénél legalább köveket kell megmozgatni, de a „tanácsadáson” és más homályos tevékenységeken hízó baráti, családi vállalkozások még ennyi logisztikát sem igényelnek. Korunk alkimistái ők, azzal a különbséggel, hogy középkori kollégáikkal szemben valóban rájöttek arra, hogy lehet értéktelen dolgokat arannyá változtatni.

Aztán ezek az osztalékok szépen, ahogy az a törvényben le vagyon írva, le lesznek adózva, számlára lesznek rakva – valahol – és soha többet, senki nem szerzi már vissza. Ha mégis bukna a rendszer, akkor csak üres cégeket találunk. Esetleg marad valami az A4-es papírokból, meg talán a patron sem fogy addig ki a nyomtatóból. Mindez ráadásul szabad szemmel alig látható aprópénz ahhoz képest, amit a bebetonozott úgynevezett alapítványokba lapátoltak.

A párhuzamos állam felépült, idén a folyamat lezárul, Orbán mindenre felkészülve várja a jövő évi választást. Bármi is történjen, keményebb lesz, mint a mögöttünk hagyott 1,5 járványos év.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. június 1-jei Esti gyorsban hangzott el.