„Köszönjük
Reggeli gyors

Paul Lendvai: Mészáros, a világsztár

31/05/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Paul Lendvai Bécsben élő, nagy tekintélyű újságíró, publicista rendkívül alapos cikkben dolgozta fel az Orbán-rezsim 11 évét, olvashatunk a régi barátok kulcsposztokra helyezéséről (Kövér, Polt, Áder), az ironikusan világsztárnak nevezett Mészáros Lőrinc egymilliárd euró fölötti vagyonáról, és a média jelentős részének kormányközeli kézbe kerüléséről is. A szerző külön kiemeli, hogy a Klubrádió frekvenciájának elvétele óta nincs független rádióadó. 

11 éve hatalomban Orbán és favoritjainak rendszere címmel a magyar származású, Ausztriában élő Paul Lendvai rádiós, tévés újságíró a Der Standardban publikálta legfrissebb, rendkívül alapos összefoglalóját Orbán rendszeréről. A magyar miniszterelnök – Körösényi András szerint – vezérelvű demokráciát, Magyar Bálint kifejezésével élve posztkommunista maffiaállamot épített ki.

Orbán szereti olyanokkal körülvenni magát, akik engedelmeskednek akaratának. A világon szinte egyedülállónak minősíti Lendvai, hogy 20 korábbi diák, aki 30 éve ismeri egymást, kulcspozíciót foglal el rendszerében. Orbán régi barátja a házelnök, Kövér László (aki 2010 óta tölti be ezt a posztot) és a köztársasági elnök, Áder János (aki 2012 óta). Gyerekkori barátja, a hírhedt „világsztár” (ahogy a szerző fogalmaz), a gázszerelő Mészáros Lőrinc pedig egymilliárd euró feletti vagyona mellett csaknem 200 vállalat élén áll.

Az Országgyűlés alakuló ülése
 
Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándorbelügyminiszter és Polt Péter legfőbb az Országházban 2018-ban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Felhívja a figyelmet arra is, hogy Mészáros és Orbán apja között üzleti kapcsolat van, amibe beszállt Orbán veje is, Tiborcz István, akinek vagyonát a 111 millió euróra becsülik, és a trió üzleti összefonódásait nem tagadták.

Lendvai Orbán szemére veti, hogy a kezdetek kezdetén az alkotmány módosításáról egy szó sem esett, de aztán annak köszönhetően az alaptörvénybe kerültek olyan passzusok, amelyeknek köszönhetően akár kormányváltás után is hivatalukban maradhatnak a Fidesz-kinevezettek. A Legfelsőbb Bíróság intézményének Kúriára átnevezése vezetőcserét tett lehetővé.

Polt Péternek kulcsfontosságú szerepe lett a 2010 utáni években, és a legfőbb ügyész az EU csalás elleni hivatala (OLAF) vizsgálataira sem reagál rendszeresen. Így érthető az is, miért nem csatlakozott Magyarország az Európai Ügyészséghez. Végigveszi Lendvai, hogy milyen visszásságok teremtették meg Orbán győzelmét az utóbbi két választáson. Itt idézi Kim Lane Scheppelét is, aki szerint alkotmányos diktatúra által manipulált szavazás zajlott.

Hathatós fegyver Orbán kezében a 80 százalékban maga alá gyűrt média, illetve a köztéri hirdetési piac 90 százaléka. Itt külön kiemeli a szerző, hogy a Klubrádió frekvenciájának elvételével új helyzet állt elő, nincs többé független rádió Magyarországon. Megemlíti a romló gazdasági versenyképességi mutatókat, Orbán történelmi bűnének tekinti – Inotai András szavaival élve – az oktatás és az egészségügy drámai színvonalcsökkenését.

Heller Ágnest idézi a szerző, a nemrég elhunyt filozófus szerint Orbán gyűlölettel mérgezte meg a magyar lelket és ültetett belé örökös félelmet valakikkel szemben, akik Magyarországot támadják. Karakterjegyeit jól példázza, kikkel kötött jó barátságot: Putyinnal, Erdogannal, Ilham Alijevvel és Hszi Csin-pinggel. Ungváry Krisztián történésztől pedig Lendvai azt idézi: ha a rezsim elveszíti a választásokat, akkor a kulcsszereplők egy része könnyen rács mögött találhatja magát.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. május 31-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd