„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán termékfejlesztése a gyurcsányozás

27/05/2021 09:59

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc sokat tanult, és magabiztosságot érez, mert meglátta, van egy ellenzéki tábor, ami évek alatt megemésztette a jelenlétét, mondta Lakner Zoltán. Most már Gyurcsány nevetségessé teheti Orbánt.

Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője, politikai elemző a Reggeli gyorsban a mostani Gyurcsány-showról beszélt. 

2021. május 27. Reggeli gyors - részlet 21.05.27. Lakner Zoltán
13:43
00:00

Az őszödi beszéd 15. évfordulójára időzítve filmet még nem, csak előzetest tudott produkálni a film készítője, így Lakner elhárította, hogy a filmről beszéljen, "amit még senki nem látott". Szerinte azzal amúgy önmagában nincs gond, hogy ebben a témában film készül.

Sorolta, hogy milyen filmek dolgozták fel a közelmúlt politikai eseményeit Olaszországtól, Lengyelországon át Csehországig. "Lehet a közelmúltról forgatni" Szerinte ehhez az kell, hogy független alkotók, nem állami pénzcsatornákon pénztkapók, esetleg olyan állam finanszírozásban, amely sokféle filmet finanszíroz, készítsék el.

2006 ugyanis kulcs év volt, ami alapján sok mindent meg lehet érteni. Abból viszont nem sokat tudunk megérteni, ha a regnáló miniszterelnök kiírja, hogy ki hol volt, amikor az őszödi beszéd elhangzott, mondta.

"Engem érdekelne, hogy ő hol volt, amikor igazából először hallotta" - mondta Orbánra utalva Lakner. Így csak egy kommentháború alakult ki kettejük között, és egyikünk sem tudott meg konkrétan semmit.

Lakner szerint mostantól a választókra van bízva, hogy mit kezdenek ezzel az egésszel. Az régóta látszik, hogy a Fidesz igyekszik ideológiai témákat betolni a napirendre. "Itt állunk egy járvány közepén, mi a túrót akar a Fidesz a melegek örökbefogadásával? Fel lehet tenni a kérdést: nincs más mondanivalónk az ország sorsáról? Ezzel viszont azoknak a választóknak kell szembesülniük, akik nem elkötelezettek. Számukra fontos, hogy ez alapján akarnak-e dönteni.

A Demokratikus Koalíció élőlánca az Országház körül
 
Az őszödi beszédről készül egy Gyurcsány-film
 
Budapest, 2012. november 19. Ellendemonstráló áll a Parlament előtt 2012. november 19-én, ahol a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai élőlánccal vették körbe az Országgyűlés épületét, tiltakozva a választási eljárásról szóló törvényjavaslat ellen. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János
 

A korábbi kampánytémákkal kapcsolatban Lakner elmondta, hogy például a migrációs téma előtt is "volt egy alap idegenellenesség, de a legalján volt a témalistának, most ismét csak a középmezőnyben van a kormánypártiak körében a migráció, ezért kell mást találni". Előjött a gender marriage, de azt meg nem mindenki érti, így marad a gyurcsányozás, mondta.

Lakner emlékeztetett, hogy régen legalább ígéretek voltak, de ma már azok sincsenek.

Szerinte az is érdekes, ahogy Gyurcsány reagál erre az egészre. A DK-nak ugyanis volt egy "mániákus törekvése, hogy bebizonyítsa, mennyire jó beszéd, mennyire igazságbeszéd  volt". Sokszor maga a Demokratikus Koalíció vette elő az őszödi témát, amiről aztán letettek, és Dobrev Klára lett a listavezető. Ez Lakner szerint kicsi, de hatásos távolítási kísérlet Gyurcsány Ferenctől. Az, hogy már nem áll állandóan a reflektorfényben Lakner szerint egy komoly tanulási képesség a részéről. "Ezért most már viccelődhet, és nincs arra rágörcsölve, hogy elmondja, hogy neki ott igaza volt, hanem nevetségessé teszi a mostani miniszterelnököt". Ez változást mutat.

Mintha Gyurcsány magabiztosságot érezne, hogy van egy ellenzéki tábor, ami évek alatt megemésztette a jelenlétét. Ez komoly politikai siker, mondta.

Lakner szerint a DK pár éve maga forgatott egy videót Őszödről, amiben igyekeztek más fénytörésbe helyezni az eseményeket, ami teljes tévút volt. Ők ugyanis gondolhatnak bármi erről a beszédről, de a társadalom nagy része mást gondol. Ezt végül megértették a pártban.

A Fidesz mostani gyurcsányozós filmje Lakner szerint olyan mint egy emlékeztetőoltás: komoly mozgósító ereje lehet a Fidesz oldalán, aminek jelentőségét nem becsülném alá, mondta.

Orbán már 2018-ban, a hódmezővásárhelyi időközi választás kampányában március 15-én elmondta, hogy nincs centrális erőtér, hanem két oldal van. "Ennek a termékfejlesztését láthatjuk, hogy a másik oldalhoz már hihetően hozzá lehet rendelni Gyurcsányt, mivel azóta már a DK a második legerősebb ellenzéki párt".

Ennek a logikája a Fidesz szempontjából az, hogy elmondhatja: Gyurcsánytól Gyurcsányig jutott el a politikai ellenfele.

Annak a néhány százezer embernek, aki a két nagy pártblokk közé szorult, létkérdéseket kellene feltenni: nem lehet-e jobban élni, mint 2019-ben? Vagy el tudunk-e képzelni Orbánon kívül mást? Mit jelent az ellenzék: egyéni mozgalom, vagy visszatérés, amit egyszer már maguk mögött hagytak a választók? Vagy Gyurcsány csak egy része az ellenzéknek? Lakner szerint ezt kellene az ellenzéknek elmesélnie, de ezt akadályozza meg a Ffidesz a Gyurcsány-showal.