„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Tóta W: Méltó büntetést akarnak Orbánéknak, sokan ezért mennének el szavazni

14/05/2021 14:25

| Szerző: Klubrádió/szg

Tóta W. Árpád publicista szerint emberek tömegét joggal zavarja, hogy „az arcunkba röhögve pakolják ki az államkasszát méltatlan alakok”. Sokan dönthetnek úgy, hogy elmennek szavazni, csak azért, hogy az említettek megkapják büntetésüket. Hangsúlyozta: az elszámoltatás nem ökölrázás és nem fenyegetőzés, hanem aki bűnügyekbe keveredett, arra nem mondhatjuk, hogy „menj békével és ne vétkezz többet”, mert van nála egy csomó cuccunk. Arról is beszélt, hogy aki ellop másfél tonna makkot és eladja 300 ezerért, az jóval keményebb munkát végez és nagyobb büntetésre számíthat, mint a NER-lovagok jelenleg.

2021. május 14. Reggeli személy / részlet, Tóta W. Árpád (21.05.14.)
22:34
00:00

A hvg360-on megjelent cikkében Tóta W. Árpád egyebek mellett azt írta, hogy már csak olyan kormányváltásnak van értelme, amelyet „kíméletlen elszámoltatás” követ. De lesz-e kormányváltás? – kérdeztük tőle a Reggeli személyben. Azt mondta: egyszer vége lesz ennek az egésznek, azt senki nem tudja, hogy a következő választáson, utána, vagy egyáltalán választáson, de nagyon izgalmas lesz, hogy hányan maradnak a hajóban, hány szék lesz, mire elhallgat a zene – fogalmazott.  A kormányváltás csomó faktoron múlik, az elszámoltatás az egyik. Emberek tömegét joggal zavarja, hogy „az arcunkba röhögve pakolják ki az államkasszát méltatlan alakok”. Az ő megbüntetésük beleszámíthat abba is, ha valaki azt mondja, hogy „elmegyek szavazni, csak azért, hogy ez a szarházi megkapja a büntetését”.

Az ellenzék nagyjából ilyesmikre kér felhatalmazást és nem igazán teheti meg, hogy ne lépje meg. Persze lesz olyan is, aki azt mondja, hogy hagyjuk őket, holló a hollónak nem vájja ki a szemét, de ezeket a hangokat le kell csavarni – tette hozzá a publicista. Hozzátette: legyen jó és örömteli oldala az elszámoltatásnak, látszódjon, hogy ki a kedvezményezett.

Szerinte kellene amnesztiaidőszak is, méltányosan eljárni azokkal, akik becsöngetnek, hogy hát, „van nálam egy erőmű, de inkább visszaadnám”. Vagy leteszik a küszöbre kis masnival átkötve azt a tíz- vagy százmilliárdot, amiről úgy érzik, hogy nem illette meg őket. Hangsúlyozta: ez nem autodafé, „nem vetjük a vadállatok elé a nemzeti keresztényeket”. Emögött nem vérszomjasság van (ő se vérben forgó szemekkel írta ezt a cikket), és nem személyes ügy bizonyos NER-lovagokkal szemben, hanem így működik a társadalom. Ha valaki bűnügyekbe keveredett, arra nem mondhatjuk, hogy „menj békével és ne vétkezz többet”, mert van nála egy csomó cuccunk. 

A sikkasztás vagy a közbeszerzések „megpatkolása” a Büntető törvénykönyvbe ütközik, amely el se lát addig, amekkora a korrupció. Például a lopás esetében a „nagyobb érték” elnevezésű kategória 500 ezer forintot jelent. Néhány hónapos történet, hogy valaki másfél tonna makkot lopott egy erdőben, és 300 ezerért adta el, de a rendőrség szerint megért volna 500-at is. Ennek a maximális büntetési tétele 3 év. A másfél tonna makkot összegyűjtő ember nagyon keményen megdolgozott a 300 ezer forintjáért, nem a medencéje partján szürcsölgette a koktélt, miközben éppen beesett egy közbeszerzés – fogalmazott Tóta W.

 
Tóta W. Árpád (Facebook)
 
 

Úgy folytatta: a különösen jelentős érték 500 millió forint; Tiborcz István egyetlen, LED-lámpás ügyében 13 milliárd volt az a tétel, aminél az OLAF bizonyította a csalást, ezt még a magyar állam is védhetetlennek tartotta és visszaadta az Európai Uniónak. Ez a 26-szorosa a különösen jelentős értéknek, aminek 5-10 év a büntetési tétele. Azon ironizált, hogy ha nyolc évvel számolunk, az már kétszáz év is lehet, persze jó magaviseletnél harmadolják, de ezt nem tudja, nem ismeri Tiborcz urat.

Írt arról is, hogy meg kellene kérdezni, vajon miért adta át cégeit például Spéder Zoltán, Leisztinger Tamás vagy Simicska Lajos. Azt mondta: a legtöbb esetben ez konkrétan einstand volt, kizsarolták NER-lovagok. Akár úgy, hogy vaj van az illető füle mögött, és akkor ez egy informális vádalku. Na most ha a Fideszen végignézünk, annyi vaj van, hogy elefántfülekkel se lehet eltakarni – mondta Tóta W. Árpád.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. május 14., péntek 09:30
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert