„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pozsonyi csata-film: ennyi erővel a vörös Halálcsillagot is legyőzhetnék a honfoglalók

22/12/2020 22:34

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn mutatták be az M5-ön a jó előre beharangozott, A pozsonyi csata című animációs filmet. Az alkotásról megfogalmazta véleményét a Megbeszéljük… két vendége is. Tóta W. Árpád szerint közismert félrefordítással indul a történet, amelyet ha fikciónak neveznének, akkor néhány szörnnyel lehetne belőle sorozat is, azonban komolyan gondolják. Míg Báron György filmkritikus úgy látja, hogy megítélni a filmet, ha ugyan nevezhetjük annak, körülbelül olyan volt, „mintha egy képzőművészeti kritikusnak egy kerti törpét kellett volna elemeznie”.

A Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter nevével fémjelzett Magyarságkutató Intézet által készített, finanszírozott, hétfő este a közmédia egyik csatornáján, az M5-ön bemutatott, A pozsonyi csata című animációs filmről beszélgettünk Tóta W. Árpád publicistával és Báron György filmesztétával.

2020. december 22. Megbeszéljük / részlet, Tóta W. Árpád (20.12.22.)
11:54
00:00

Árpád vezér vs. vörös Halálcsillag

Tóta W. Árpád, a HVG publicistája azt mondta: amivel kezdődik a film, a felütés, hogy a frankok királya elrendeli, hogy a magyarok kiirtassanak, az közismert félrefordítás latinból. Annyira köztudott, hogy aki ezt állítja, az nem téved, hanem szándékosan hazudik, és ilyet gazemberek csinálnak – fogalmazott. 

Ehhez érdemes beleolvasni a 444 alapos cikkébe. A filmben tehát tényként közlik, hogy Gyermek Lajos keleti frank király azzal az utasítással küldte a német seregeket Pannóniába, hogy „Ugros eliminandos esse. Rendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak. Lajos, a frankok királya parancsolja így.” (...) Az idézett latin mondat eleve nem így hangzik, hanem teljes egészében úgy, hogy „ibi decretum omnium sententia Ugros Boiariae regno eliminandos esse”. Ahogy a portálon felhívják rá a figyelmet: nem véletlenül hagyták ki belőle azt, hogy „Boiariae regno”, vagyis hogy Bajorországból. Ráadásul az idézet nem is a IX-X. század fordulóján élt Lajos királytól származik valójában, hanem a fél évezreddel később élt bajor humanista, Aventius egyik művéből vett idézet. Sőt, a középkori latinban járatos történészek szerint így sem azt jelenti, hogy a király elrendelte volna, hogy a magyarok kiirtassanak, hanem azt, hogy a keleti frank előkelők elhatározták, hogy a magyarokat ki kell űzni Bajorország területéről. Ahová azokban az időkben több rablóhadjáratot is vezettek – olvasható a cikkben. Arról már a Telexen írnak, hogy a zsidó helyett párthus Jézus figuráját elterjesztő Badiny-Jós Ferenc önjelölt ősmagyar-sumerológus volt az egyik népszerűsítője a pozsonyi csatának. Tőle eredeztethető az a nem igazolt állítás is, hogy ebben a csatában esett el Árpád fejedelem is a két fiával együtt. Márpedig ez a mítosz is bekerült a filmbe.

Visszatérve a beszélgetéshez, Tóta W. Árpád hozzátette: az nem lenne baj, ha az intézet besegítene tehetséges művészeknek, bár „ezek nem tűnnek annak”, de akkor a szakértőiknek az lenne a feladatuk, hogy biztosítsák a történészi hátteret, a hitelességet. De itt nem szóltak semmiért, sem a szkíta relikviák, a sokkal későbbi ruházatok, a muflonszarvú lovak miatt, sem azért, hogy az „egy az isten” legfeljebb az ellenség jelszava lehetett akkoriban, mert az ősmagyarok nem voltak keresztények.

 A vörös halálcsillag (eredeti kép: Pixabay)
 
 

Tóta W. nem biztos benne, hogy volt mögöttes kultúrpolitikai cél a filmmel. Úgy véli, inkább csak van egy önmozgása „a jobboldalnak nevezett pszichózisnak”. Ha valaki előáll egy ilyen „szép, dallamos, nemzeti jellegű, árvalányhajas sz*rral”, akkor senki nincs, aki megmondja neki, hogy „ne haragudj, de ez sz*r”. A Magyarságkutatónál vannak végzett történészek, akik tudják, hogy ez nem felel meg a valóságnak, de ők se merik feltenni a kezüket, sőt, még egy radikális jobboldali publicista se szólhat, mert a saját olvasói ennék meg. Szerinte a 907-es pozsonyi csatát ki lehet úgy színezni, hogy nagy élethalálharc volt, „nemcsak a zsidókat akarták kiirtani, hanem minket is, de mi ellenálltunk, és nyertünk”. Megjegyezte: Orbán Viktor valószínűleg nem is tudott az egészről, mert „ez aprópénz ahhoz, hogy bármelyik családtagja lehajoljon érte”.

Ha azzal kezdenék, hogy fikció, akkor lehetne bele tenni „dinoszauruszokat, sárkányokat, náci holdbázist” – mondta. Készülhetne belőle sorozat is, ha költenek rá elég pénzt, talán jól is nézne ki (mert ez „rettenetes minőség”, mobilon szebb játékok vannak), és egy stadion árából Hollywooddal tudnánk versenyezni. Legyőzhetjük a Halálcsillagot – a vörös Halálcsillagot, jegyezte meg az újságíró.

A 9. verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál sajtótájék
 
 Báron György filmesztéta, a 9. verzió emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál kurátora beszél a fesztivál sajtótájékoztatóján a budapesti Toldi Moziban 2012. november 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
 
 

2020. december 22. Megbeszéljük - részlet 20.12.22. Báron György
12:41
00:00

Mi a különbség A pozsonyi csata és Asterix közt?

Báron György filmkritikus, filmesztéta, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára úgy véli, hogy a film elemzése körülbelül olyan volt számára, „mintha egy képzőművészeti kritikusnak egy kerti törpét kellett volna elemeznie”. Azt azért hozzátette, hogy a kerti törpéknek legalább valami bájuk is van.

„Megvalósításában tulajdonképpen kívül esik esztétikailag azon, hogy filmnek lehessen minősíteni” – mondta Báron, hozzátéve, hogy bóvli, primitív és leegyszerűsített az egész. Ezt a filmet a Magyarságkutató Intézet készítette, amelynek Báron szerint nem feladata a filmgyártás, és ez egyben azt is jelenti, hogy semmifajta szakmai kontroll nem volt jelen a gyártás során. Azonban a közszolgálati televízió vetítésre alkalmas filmnek tekinti, sőt a Magyarságkutató Intézet vélhetően több millió forint közpénzt fordított elkészítésére.

A filmnek Báron szerint annyi köze van „ismeretterjesztő, dokumentumfilmes animációhoz”, mint az Asterixnek, azzal a különbséggel, hogy utóbbiról soha nem állították, hogy történelmileg hiteles volna, és mindemellett ennek is van némi bája – lásd kerti műmanók.

Az interjúkat a lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Alex_K_83 / Pixabay

Megbeszéljük...
2020. december 22., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György