„Klubrádió
Café Péntek

Parti Nagy: Ezzel csak a legcímeresebb lakájok és idióták menjenek bíróságra

30/03/2021 06:38

| Szerző: Klubrádió/szg

A Kúria elmarasztalta Tóta W. Árpád írása miatt a HVG-t, ugyanis a szerző egy ironikus véleménycikkében a „büdös magyar migránsok” és a „magyar banditák” kifejezéseket használta. Ezek a legfőbb bírói fórum szerint „a magyar nemzet közösségének méltóságát sértik”. Parti Nagy Lajos író, költő hangsúlyozta: a migráns szó attól lett pejoratív, hogy a kormány azzá tette. Arra a felvetésre, hogy ezentúl akár Bayer Zsolt cikke miatt is lehetne keresetet benyújtani, úgy válaszolt: szerinte ilyennel „csak a legcímeresebb lakájok és idióták menjenek bíróságra”. Szomorúnak tartja, hogy a Kúria ezzel olyan hírbe hozza magát, mint aki egy eléggé romlófélben lévő rezsim elvárásainak engedelmeskedik.

2021. március 26. Café Péntek / részlet, Parti Nagy Lajos (21.03.26.)
05:16
00:00

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kúria elmarasztalta a HVG-t Tóta W. Árpád egy 2018-as cikke miatt. A publicista ironikus írásában hasonlatként a „büdös magyar migránsok” és a „magyar banditák” kifejezéseket használta. Ezek a legfőbb bírói fórum szerint „a magyar nemzet közösségének méltóságát sértik”. A HVG-nek 400 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie két felperesnek, és el kell távolítania a cikkből a kérdéses szövegrészeket. A két magánszemélyt a volt jobbikos Gaudi-Nagy Tamás képviselte az ügyben, amelyben első fokon ugyanez az ítélet született, másodfokon Tótáéknak adtak igazat, viszont a Kúria az elsőfokú ítéletet hagyta helyben.  

 
Parti Nagy Lajos költő, író. Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
 

Parti Nagy Lajos írót, költőt kérdeztük arról, hogy mennyire dúlta fel a Tóta W. Árpáddal kapcsolatos bírósági ügy. Úgy fogalmazott: az túlzás, hogy feldúlta volna, mert akkor az ember naponta „dúlódna”. De az tény, hogy szintet lépett az előző napok tévés kirúgásaival együtt szintet lépett a „fogafehérje-kimutatás”. Ennek akár még örülni is lehet, mert egyre leplezetlenebbül derül ki a rendszer diktatórikus természete. Ez jónak nem jó, de legalább látszik, amiről eddig eljátszották, hogy ilyen itt nem fordulhatna elő. Azt tartja a legszomorúbbnak, hogy a Kúria, amely elég komoly dolog Magyarországon, ezzel olyan hírbe hozza magát, hogy egy eléggé romlófélben lévő rezsim elvárásainak engedelmeskedik.

„Ha átlépek ironikusba, akkor ezentúl a migráns szó nem írható le, csak a kormány és a kormányszóvivők által mondható”, mert egyébként a Kúria megállapította, hogy sértő. Ez a kifejezés attól lett pejoratív, hogy a kormány ilyen helyzetben használta, erről a rezsim tehet. Hozzátette: utálja használni ezt a szót, legfeljebb csak ironikusan teszi, ahogy Tóta W. is, és ebben a helyzetben inkább menekültet mond. A cikknek ez csak egy passzusa egyébként, az írás inkább „Orbán Viktor vejének lopásáról szól az eliosi mezőkön”.

Elmondta: nem fog vigyázni a szóhasználatára, miért pont mától vigyázna? Vigyázhatna tíz, de akár hat éve, amikor ez az egyébként nagyon szépen hangzó „közösséget ért jogsérelem” érvénybe lépett, és ennek alapján is lehet keresetet benyújtani. A feljelentőknek lesz dolguk, csak járnak-kelnek a városban, vesznek egy újságot, aztán feljelentenek, és „nem is rossz az a 400 ezer”. Arra a felvetésre, hogy ennek alapján Bayer Zsolt cikke miatt is lehetne bírósághoz fordulni, Parti Nagy Lajos azt javasolná, hogy ezzel „csak a legcímeresebb lakájok és idióták menjenek bíróságra”.

Parti Nagy Lajos azon élcelődött, hogy bizonyára a Kúria is csak ironikus ítéletet hozott, hiszen ők se gondolhatják komolyan az egészet. Az viszont nem annyira ironikus, hogy ilyen esetek Magyarországon rendre és egyre többször megtörténhetnek, csak ehhez az ember nem nagyon tud máshogy viszonyulni, mint ironikusan, nem nagyon van más eszköz. Amiről köztudott, hogy a tehetetlenség fegyvere, másrészt a kinevettetés az egyetlen, ami talán, ha és amennyiben ér valamit. Többször hangsúlyozta, hogy Tóta W. Árpádot az egyik legjobb magyar publicistának tartja és száz százalékban szolidaritást vállal vele.

Az ügyről megkérdeztük magát Tóta W.-t és Váncsa István újságírót, írót is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Café Péntek
2021. március 26., péntek 20:00
Műsorvezető: Váradi Júlia