„Klubrádió
Esti gyors

Indul a felmondásszámláló - Kárpáti Iván jegyzete

8/06/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Bár mostanra normalizálódott a járványhelyzet, egyre kevesebb a covidos beteg, egy másik tragédia már a küszöbön áll. Teljesen kizsigerelt, lelkileg és testileg kimerült szakemberekre zúdul az a tömeg, ami a rendkívüli állapot miatt nem kapta meg a szükséges ellátást, nem műtötték meg, nem végezték el a szűrését.

2021. június 08. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.06.08.
01:47
00:00
Jövő héten kedden üzembe helyezhetünk egy új számlálót.

Az elmúlt csaknem másfél évünk arról szólt, hogy már egyfajta szertartásos jelleggel reggel megnéztük a járvány aktuális adatait. Halálos áldozatok, új fertőzöttek, kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen lévők. Június 15-én hatályát veszti az a rendelet, ami tiltotta, hogy egészségügyi dolgozók rendes felmondással távozzanak. Amit a járvány alatt több hullámban el kellett viselnie a szakmában dolgozóknak, arról azért akkor is értesültünk, amikor mindent megtett a kormány, hogy ne kapjunk teljes képet. És bár mostanra normalizálódott a helyzet, egyre kevesebb a covidos beteg, egy másik tragédia már a küszöbön áll. Teljesen kizsigerelt, lelkileg és testileg kimerült szakemberekre zúdul az a tömeg, ami a rendkívüli állapot miatt nem kapta meg a szükséges ellátást, nem műtötték meg, nem végezték el a szűrését. Magánegészségügy nélkül már összeomlott volna az ellátórendszer.

Tehát jövő héten elindíthatjuk azt a számlálót, ami megmutatja, mennyien mondanak fel. Ápolók, orvosok, technikai személyzet. Legalább olyan aggodalommal nézhetjük majd ezt a számsort is, mint a járvány adatait, mert ez is életről és halálról szól. A szakszervezetek hónapok óta jelzik: a nemlétező egészségügyi kormányzat nem törődik azzal, hogy mi lesz velük, akiket a háborús körülmények között a pályán tartott a törvény ereje és a saját lelkiismerete. De nem csak az ő röghöz kötésük szűnik meg, felmondhatnak a rendvédelmi szerveknél is, amennyire hallani, ott még rosszabb a helyzet.

Orbán követel, parancsol és számonkér. De kormányozni továbbra sem tud.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. június 8-i Esti gyorsban hangzott el.