„Klubrádió

Nagyobb volt a lezárások gazdasági kára a magyarok szerint, mint amennyi egészségügyi hasznot hoztak

3/06/2021 08:00

| Szerző: Klubrádió

Bár lakosságarányosan nagyon sokan haltak meg Magyarországon a koronavírus következtében, a megkérdezettek nagyobb része szerint a járvány alatti lezárások okozta gazdasági károk komolyabbak voltak, mint az egészségügyi haszon, amelyet köszönhetünk nekik. Az EU átlagát nézve pont fordított a helyzet.

Megjelent az Európai Parlament legújabb felmérése, az Eurobarometer tavaszi jelentése. Ez a felmérés pont akkor, márciusban és áprilisban készült, amikor Magyarországon különösen erősen tombolt a koronavírus-járvány harmadik hulláma – ismerteti a 24.hu.

Fordított a helyzet

A felmérésből kiderül, mekkora különbség van az Európai Unió nagy része és Magyarország között abban, ahogy a lezárásokat értékeltük. Az egyik kérdés az volt, hogy a megkérdezettek szerint a koronavírus terjedése ellen hozott lezárások okozta egészségügyi haszon túlmutat-e a gazdasági káron, amelyet ezek a lezárások okoznak.

Az EU átlagát nézve az emberek nagy része azt gondolja, hogy az egészségügyi haszon túlmutat a gazdasági károkon: 58 százalék válaszolt inkább igennel erre a kérdésre. Magyarországon viszont a megkérdezettek nagyobb része szerint a lezárások okozta gazdasági károk komolyabbak voltak, mint az egészségügyi haszon, amelyet köszönhetünk nekik. 

Csak a magyarok 38 százaléka mondta azt, hogy a lezárások egészségügyi haszna nagyobb volt, 60 százalék viszont úgy véli, hogy a gazdaságban okozott károk inkább voltak nagyobbak. Ami azért különösen érdekes – hívják fel a figyelmet a cikkben –, mert Magyarországon kifejezetten súlyos volt a harmadik hullám, lakosságarányos halálozások tekintetében a harmadik hullámban kifejezetten a világ legrosszabbjai közé tartozik az ország. Ráadásul a nyugat-európaiakhoz képest a lezárások sem voltak kifejezetten szigorúak.

Megjegyzik: jellemzően az Európai Unió keleti felén fekvő országokban inkább tekintették komolyabbnak a gazdasági károkat, a nyugati országokban inkább azt gondolták, hogy a lezárás egészségügyi haszna túlmutat ezeken. 

 
Koronavírus miatt bezárt étterem, Japán, Szapporo, 2020. március, kép: Wikimedia Commons
 

A teljes Európai Unión belül csak tízből három válaszadó mondta azt, hogy már hatással voltak a lezárások a pénzügyi helyzetére, és tízből kettő szerint a jövőben hatással lesznek. Magyarországon ez az arány rosszabb, nálunk a válaszadók 38 százaléka már most érzi a pénzügyi hatásokat.

Azért az EU-val elégedettek vagyunk

A megkérdezettek nyolcvan százaléka hallott arról, hogy az EU-nak valamilyen lépései voltak, amelyekkel a járványra reagált, de csak 48 százalék mondta azt, hogy tudja is, melyek voltak ezek a lépések. Magyarországon az átlagnál többen, 87 százalék hallott arról, hogy az EU csinált valamit, de pont ugyanannyian, 48 százalékuk mondta azt, hogy tudja is, mi volt az. Viszont figyelemreméltó, hogy az uniós átlag 48 százalékkal szemben itt 64 százalék mondta azt, hogy inkább vagy kifejezetten elégedett az EU teljesítményével. Ezzel masszívan vezetünk is az összes uniós tagország között, nálunk elégedettek az emberek leginkább az unió járvány alatti teljesítményével.

Egy évtizede nem gondoltak annyian pozitívan az EU-ra, mint jelenleg, és Magyarországon is ez a helyzet. 52 százalék inkább pozitívan áll az unióhoz, és csak 9 százalék van kifejezetten negatív véleménnyel róla. 

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)