„Klubrádió
Esti gyors

A nagy "Lőrinc"-lottó – Dési János jegyzete

10/06/2021 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

„Mészáros Lőrinc” – cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Vagyonnövekedését úgy képzeljük el, hogy ez olyan, mintha húsz teljes éven keresztül minden egyes héten ő nyerné meg a lottón a fődíjat.

2021. június 10. Esti gyors-részlet (2021.06.10. Dési János jegyzete)
04:11
00:00

Nincs új a lap alatt. Magyarország leggazdagabb embere „Mészáros Lőrinc”. Ami azért érdekes, mert „Mészáros Lőrinc”, mint gazdasági tényező továbbra sincs. Lehet Mészáros Lőrinc a legjobb gázszerelő, az ellenállhatatlan amorozó, a legsnájdigabb, legkívánatosabb férj-alapanyag, de attól még üzletileg nincs. Ugyanis, amikor úgy teszünk, mintha elhinnénk, hogy Mészáros van, akkor tulajdonképpen az orbáni rezsim szabályait fogadjuk el. Hiszen nincs az a megátalkodott fideszes törzsszavazó, aki valójában egy másodpercig is elhinné, hogy „Mészáros” van. Úgy persze igen, mint akinek a legnagyobb mackót emelik be új szerelmi fészkébe, vagy amint nagy buzgalommal segédkezik adriai jachtján kikötés közben – jó, úgy persze van.

De, amikor azt mondjuk, hogy „Mészáros” a leggazdagabb – akkor ezt csak kényelemből tesszük, miközben pontosan tudott, hogy Orbánról van szó. Mészáros = Orbán, már ami a pénzt illeti. Nyilván csurran-cseppen valami neki a feladatért, hol egy kastély, hol pár gyémántocska, de hiszen a bank is komoly költségeket von le, a mi Lőrincünk ráadásul csődbe se tud jutni, hiszen állami emlőkből táplálkozik, és jó vastag európai uniós pénzekből – amelyek valahogyan a környékén landolnak. Ha éppen nincs, aki a saját lábára állítaná ezeket.

„Mészáros Lőrinc” – cégér. Arra való, hogy ha a kis vezér vagyonkájáról van szó, akkor azt mondhassuk „Mészáros”. Vagyonnövekedését úgy képzeljük el, hogy ez olyan, mintha húsz teljes éven keresztül minden egyes héten ő nyerné meg a lottón a fődíjat.

Ötös találat január 1-től december 31-ig, mától 2042-ig. Kivétel nélkül. Jó húsz éven keresztül csak az övé a lottó ötös – persze csak akkor igaz ez, ha ettől nem megy el a népek kedve a játéktól. De úgy tűnik, sokaké nem megy el, ha el is lopják itt a közöst, de legalább lehet fütyülni és fujjogatni, hej.

M. Lőrincnek persze nem kell húsz év, neki drága az ideje, egy nehéz év alatt besöpört ennyit. Ő egyből megütötte a főnyereményt, akit Orbánnak hívunk.

Az úgynevezett „Mészáros” vagyon csak az elmúlt, válság sújtotta egy évben annyit nőtt, hogy minden egyes nap (a vasárnapot most szabadon hagytam neki, hogy tudjon nyugodtan templomba járni. Talán van mit gyónnia.) óránként 30 milliót kaszált. És ez csak a növekmény. És ezt az óránként harminc milliót tőlünk szedik el.

Ezzel együtt, ha valóban új rendszerváltás következik, akkor időben el kell azon gondolkodni, mi legyen, mit lehet tenni a „Mészáros” vagyonnal. Sejtjük, a kimenekítés, a pénzmentés javában folyik már most is, de sebaj, jön még kutyára a dér. Egész biztos vagyok benne, hogy a jogállami szabályok szigorú megtartásával vissza kell vennünk Orbántól, amit ellopott a közösből. Minden kis és nagy Orbántól.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2021. június 10-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.