„Klubrádió

Mészáros egyik cége az ország legdrágább vasúti fejlesztésébe vághat bele

9/06/2021 15:48

| Szerző: Klubrádió

Fajlagos költségeit nézve Magyarország legdrágább vasúti beruházásába vághat bele Mészáros Lőrinc egyik cége, a V-Híd Építő Zrt. az osztrák gyökerű Strabag Rail Kft.-vel közösen – írja az Átlátszó. 29 kilométer vasút, nettó 127 milliárd forint, tehát egy kilométer felújítása 4,37 milliárd forintba kerül.

Az Átlátszó cikke szerint a kormány 2017-ben még csak nettó 79,4 milliárd forintot szánt a beruházásra.

A Békéscsaba-Lőkösháza szakasz felújítására szóló pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) írta ki. A munkát nettó 126,8 milliárd forintért nyerte el az osztrák gyökerű Strabag Rail Kft. és Mészáros Lőrinc cége, a V-Híd Építő Zrt. 

A 29 kilométer hosszú szakaszon egy kilométer felújítása 4,37 milliárd forintba kerül, így az ország történetének legdrágább vasútvonala lesz kilométerenként.

(A rekordot e tekintetben mindezidáig szintén egy Mészáros Lőrinc-cég vitte, hiszen a V-Híd Zrt. egy korábbi beruházásában 15 kilométerre jutott 55 milliárd, azaz kilométerenként 3,6 milliárd forint – teszik hozzá a cikkben.)

Ennyi pénzből három állomást korszerűsítenek, illetve második vágányt is kiépítenek, és korszerűsítik a teljes villamosfelsővezeték-hálózatot is.