„Klubrádió
Reggeli gyors

"Speciálisan" gazdagodnak a magyar leggazdagabbak

10/06/2021 08:46

| Szerző: Klubrádió

A 100 leggazdagabb magyar listája nem mutatja meg, hogy miként válhat valaki gazdaggá, mert ugyanúgy szerepelnek a versenyszférából érkezettek, és azok, akik csak a kapcsolataiknak köszönhetik a vagyonukat. Kik voltak az elmúlt év győztesei?

A koronavírus-járvány nem viselte meg a leggazdagabbakat, sőt a többség növelte is a vagyonát, "Mészáros Lőrincnek" például 184 milliárd forinttal nőtt a vagyona. A 100 leggazdagabb magyarról ismét megjelent az éves beszámoló. Szakonyi Péter, a kiadvány szerkesztője volt a Reggeli gyors vendége.

2021. június 10. Reggeli gyors - részlet 21.06.10. Szakonyi Péter
11:17
00:00

Az idei listába 7 új szereplő került be, nyilván ugyanennyi esett ki a 100 leggazdagabb magyar listájáról. A pandémia okozta hatás nem csak Magyarországon, hanem világszerte a gazdagok egy részét jelentős mértékben gyarapította, mondta Szakonyi Péter szerkesztő. Szerinte kisebb részben volt számukra a pandémia hatása kedvezőtlen: a szálloda és étteremlánc tulajdonosok, a gépkocsikölcsönzők, a repülőgépgyártók számára katasztrofális év volt a tavalyi.

Szakonyi megemlítette például azt a vállalkozót, aki ételek szállítására alkalmas műanyag dobozokat gyárt: "dörzsölhette a kezét, mert számára a tavalyi év eldorádó volt" - mondta.

"Magyarország helyzete speciális, mert keveredik a reál és az irreál gazdaság, aminek nincs köze a versenyhez, a jobb minőséghez, a kedvezőbb feltételekhez". Ha végignézzük az idei 100-as listán szereplőket és hogy miből áll össze a vagyonuk, kiderül, hogy "milyen folyamatok zajlanak a mélyben" Magyarországon, utalt Szakonyi arra, hogy sokan kizárólag a politikai kapcsolataik miatt gazdagok.

A kiadvány viszont nem tesz különbséget forint és forint között, mondta Szakonyi, aki szerint a 100 leggazdagabb magyar listája egy "látleletet" arról, hogy mi történt a magyar gazdasággal és a gazdagokkal. "Nem minősítjük, hogy ezek mögött mi van" - mondta Szakonyi.

A mostani kiadvány a 20.. Azóta, hogy megjelentek mindig voltak, akik fel akartak kerülni, meg olyanok is, akik ki akartak kerülni a listáról. "A fenyegetéstől, az ügyvédi felszólítás, a közös barátok általi fenyegetés minden benne van" - mondta a módszerekről. A lista "céghiteles, nyilvános adatok alapján készül, és most is úgy van, hogy személyesen is egyeztetnek a listán szereplőkkel", mondta Szakonyi.