„Klubrádió

Az építőipar toporog, de Mészáros és Szíjj hasít

7/06/2021 08:47

| Szerző: Klubrádió

Közel 10 százalékkal csökkent az építőipar termelése a KSH adatai szerint, azonban a nagyobb, jellemzően kormányközeli vállalatoknál így is nagy osztalékfizetés volt 2020-ban.

2020-ban 9,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene, ezen belül az épületek építése 5,7 százalékkal, az egyéb építményeké pedig 13,1 százalékkal volt kisebb az előző évinél – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal iparági jelentéséből.

A 24.hu azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a visszaesés ugyan érződött a nagyobb építőipari cégeknél is, de így is kimondotta sikeresen zárták az évet, a legnagyobb kormányközeli 43 milliárd forint osztalékot tudtak fizetni.

A portál szerint a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt közel 20 milliárd forinttal 176 milliárd forintra javította bevételeit. Szíjj összesen 7 milliárd forintot vehet ki a nyereségből.

Garancsi István hasonló bravúrt hajtott végre: érdekeltsége, a Market Építő Zrt. szintén minden idők legnagyobb profitját érte el, 17,4 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki 2020-ra, mindezt úgy, hogy 2020-as bevétele 5 milliárd forinttal, 183,5 milliárd forintra csökkent. A Market Zrt. tulajdonosai (a kisebbségi tulajdonrész Scheer Sándoré) 5,7 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek.

Mészáros Lőrinc egyik legrégebbi építőipari cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek a meneteléséről: az építőipar 9 százalékos mínuszához képest ez a társaság 29 százalékos növekedést produkált. 113 milliárd forint forgalmat ért el, ami 26 milliárd forinttal több a 2019-es teljesítménynél. A cég 15,5 milliárd forint nyereséget hozott adózás után, amit az utolsó fillérig ki is vesznek osztalékként, és még ki is egészítik 15,7 milliárdra az eredménytartalékból.

Az új szerzemény, a Mészáros család által 2019-ben felvásárolt ZÁÉV Zrt. abban az esztendőben még 72 milliárd forintos árbevétellel büszkélkedhetett, ám ez tavaly megcsappant, 53 milliárd forint forgalmat hozott össze a cég. A profiton ugyanakkor nem látszott meg a jelentős a visszaesés, az adózott eredmény 7,1 milliárd forint volt, 300 millióval több mint 2019-ben. A szokottnál szerényebb forgalmú év nem akadályozta meg a cégvezetést abban, hogy a teljes profitot osztalékként kifizessék a budapesti atlétikai stadion építésében is részt vevő ZÁÉV részvényeseinek.

Ez utóbbi beruházásban ott van a Magyar Építő Zrt. is, mely a tavalyi eredmények alapján szerényebb, 1,5 milliárd forintos osztalék kifizetéséről döntött. A WHB-csoport tagja tavaly 27,4 milliárd forintos árbevételre tett szert, 20 milliárddal kevesebbre, mint 2019-ben, az adózott eredménye pedig 1,8 milliárd forint volt.