„Klubrádió
Esti gyors

Kína megkerülhetetlen, és a kormány már megadta magát neki – Kárpáti Iván jegyzete

25/05/2021 18:03

| Szerző: Klubrádió

Mit kezdünk, ha végre megtudjuk, honnan származik a koronavírus? – kérdezi jegyzetében Kárpáti Iván. Ha egy kísérlet terméke, amire nem vigyáztak eléggé, vagy tényleg a természetben alakult ki, de a kínaiak már jóval korábban tudtak róla, adja magát a kérdés: mit lehet kezdeni Kínával? Épp a járvány első hullámában megszakadt beszállítói lánc esete mutatta meg, mennyire függő a világ többi része. Kína megkerülhetetlen, szankcionálhatatlan, és a magyar kormány már megadta magát ennek a brutális nyomulásnak.

2021. május 25. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.05.25.
02:31
00:00

Vajon változtatna-e az az életünkön, ha végre megtudnánk, valójában honnan származik az a vírus, ami felforgatott mindent? Tavaly nagyon gyorsan lekerült a napirendről az, hogy talán laborszökevény, vagy kifejezetten mesterségesen előállított egyedi darab lenne. Már-már laposföldhívő kategóriába került, aki ezt felvetette. Most ott tartunk, hogy mértékadó tudományos körökben legalább azt fontosnak tartják, hogy ezek az opciók egyáltalán napirenden maradjanak.

Igyekszünk valahogy magyarázatot találni arra, hogy mi söpörte el ez eddigi életünket. Népszerű az a megközelítés, hogy a fenntarthatatlan globális gazdaság, az utazás, a fogyasztás a bűnös. „Földanya visszavág”. Ez az opció részben akkor is tovább élhet egyesekben, ha kiderül, tényleg mulasztás okozta a kór elszabadulását, hiszen, ha nincs akkora mozgás a világban, nincsenek ennyire összefonódva a gazdaságok, akkor nehezebben terjed el. Én kevésbé vagyok kapitalizmus-ellenes, de elfogadom, ha valaki így látja. Tegyük hozzá: a globalizáció előtti világban nem lehetett volna ilyen tempóban oltóanyagot fejleszteni és ilyen felfoghatatlan méretekben gyártani, terjeszteni. Mindkét serpenyőben van valami.

De, vissza az elejére. Mit kezdünk, ha végre megtudjuk – ha megtudjuk – honnan származik a vírus? Tudományos szempontból fontos lenne minden verzió esetében, hiszen így felkészülhetünk ennél rosszabb helyzetekre is. Politikai és gazdasági megközelítésben már bonyolultabb a szituáció. Tegyük fel, egy tudományos testület levezeti, hogy ez egy kísérlet terméke, amire nem vigyáztak eléggé. Vagy csak annyi derül ki, hogy tényleg a természetben alakult ki, de a kínaiak már jóval korábban tudtak róla, csak hazudtak. Lehet sorolni a további lehetőségeket. Mit kezdjünk Kínával? Gazdasági szankciók? Ugyan… láttuk, mivel jár akár egy vámháború is, a járvány első hullámában megszakadt beszállítói lánc esete pedig megmutatta, mennyire függő a világ többi része. Kína nem Oroszország, aminek a nyersanyagon és a fegyvereken kívül nem nagyon van más eladható terméke. Kína megkerülhetetlen, szankcionálhatatlan, és kiszolgáltatottságunk csak tovább növekszik.

Mi magyarok ezt nemcsak elvont formában tapasztalhatjuk, a mi kormányunk már megadta magát ennek a brutális nyomulásnak, ennek az árát hamarosan együtt fizethetjük, ha nem teszünk ellene jövőre.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. május 25-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs