„Klubrádió

Szíjjártó szerint nevetséges, hogy a korrupció árnyéka akár csak rávetődhet

19/05/2021 13:00

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter az AFP-nek adott interjújában beszélt az EU közös külpolitikai nyilatkozatokra adott magyarországi vétóiról, kritizálta a nyugat-európai országokat, mert szerinte az oltókampányok során kettős mércét alkalmaztak, és reagált a horvátországi luxusjachtozására is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden, Párizsban, a magyar nagykövetségen az AFP-nek adott interjújában arról beszélt, hogy általános problémája van az EU Izraellel kapcsolatos állásfoglalásaival, amiket egyoldalúnak tart, és szerinte ezek a kijelentések ekkora feszültség mellett nem segítenek.

Az EU 27 tagországa közül egyedül Magyarország nem támogatta a közös uniós nyilatkozatot az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán. A nyilatkozat elfogadhatatlannak tartotta, hogy izraeli és palesztin oldalon is civil áldozatokkal jár a konfliktus, illetve kiállt volna Izrael önvédelemhez való joga mellett a Hamász és egyéb terrorszervezetek fegyveres támadásaival szemben.

Az EU közös külpolitikai nyilatkozatok magyarországi vétója kapcsán (legutóbb Kínával szemben) elmondta, hogy ez minden uniós tagállam joga.

Szerinte a korábbi, Kínával kapcsolatos nyilatkozatok sem változtattak semmit, nem lett volna értelme meghozni egy újabbat. Szijjártó szerint kevesebb ítélkezésre, kioktatásra, kritikára, beavatkozásra, és több pragmatikus együttműködésre lenne szükség, és akkor erősebb lehetne az EU – írja a 444.hu.

A külügyminiszter a lapnak kritizálta a nyugat-európai országokat, amiért - szerinte - azok kettős mércét alkalmaztak az oltókampányok során. Szerinte a magyar szakértők úgy engedélyezték a kínai és az orosz vakcinákat, hogy a használatuk semmiféle hazardírozást nem jelentett

 
Szijjártó Péter
 (Facebook)
 

A lap szóba hozta a tavalyi horvátországi - a Szijj László NER-es oligarcha tulajdonában lévő - luxusjachtos nyaralását is, amire a külügyminiszter úgy reagált, hogy ez magánügy, és szerinte úgy beállítani őt, mint akire akár csak a korrupció árnyéka is vetődhet, egyszerűen nevetséges. Szerinte Magyarországon mindenki tudja, hogy ő vagyonos családból származik, a szülei sikeres vállalkozókként gazdagodtak meg.

A külügyminiszter már korábban is hivatkozott jómódú családja segítségére, amikor két nagyértékű ingatlan megvásárlását is családja segítségével magyarázta.