„Vásároljon

A német külügyminiszter élesen bírálta Magyarországot a Kínát elítélő nyilatkozat vétója miatt

11/05/2021 09:18

| Szerző: Klubrádió/KL

Heiko Maas német külügyminiszter keményen bírálta Magyarországot, amely ismét megvétózott egy Kínát elítélő közös EU-nyilatkozatot, írja a német DPA hírügynökség alapján a Handelsblatt. Magyarország most azt az uniós nyilatkozatot nem támogatta, amely a demokráciát csorbító hongkongi választási reformot akarta elítélni. Április közepén Magyarország már megakadályozott egy közös uniós nyilatkozatot, amelyben szintén Kínát ítélték volna el a tagállamok a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

„Ezt abszolút elfogadhatatlannak tartjuk” – mondta Heiko Maas egy brüsszeli külügyminiszteri találkozón. A német szociáldemokrata politikus is megjegyezte, hogy nem ez az első alkalom, amikor Magyarország Kína ügyében megtöri az unió egységét. Mindenki belegondolhat, mi az oka ennek, jegyezte meg Maas, majd meg is válaszolta: mert Magyarország és Kína között jók a kapcsolatok.

Szijjártó Péter fogadta Heiko Maas német külügyminisztert
Heiko Maas, Szijjártó Péter
MTI/Máthé Zoltán
 
 

Az Európai Unió közös nyilatkozatban akarta elítélni a kínai fennhatóság alatt álló, de különleges közigazgatási területként működő Hongkongra vonatkozó választási reformot, amelyet idén márciusban fogadott el a kínai Országos Népi Gyűlés. Az EU szerint a választási reform hátrányosan érinti az ellenzék befolyását a politikai döntésekre, és a népnek alig marad közvetlen beleszólása a választott képviselők személyére.

A márciusban elfogadott választási „reform” 70-ről 90 főre emeli a hongkongi parlament létszámát, amellyel abszolút kisebbségbe kerül a nép által választott 35 képviselő a Peking által kijelölt 55 képviselővel szemben. Az új jogszabály szerint ráadásul a 35 megválasztható képviselőt is egy Pekinghez közelálló testület válaszhatja ki.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borell még egy utolsó nekifutást szeretne, hogy Hongkong ügyében összejöjjön az egységes uniós álláspont, így még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten legyen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni – írja a 444. A Politico cikke szerint nem valószínű, hogy akár egy tovább puhított határozati javaslat elfogadható lenne a magyar kormány számára. Egy uniós diplomata pedig arról beszélt a lapnak, hogy Magyarország álláspontja szerint ezek a határozatok semmi másra nem jók, csak hogy tovább rontsák az EU és Kína kapcsolatát.

(Forrás: 24.hu, Telex.hu, 444.hu)