„Klubrádió

HVG: Elküldi a rasszista és szexista mondatai miatt bepanaszolt történészt az SZTE

4/05/2021 15:44

| Szerző: Klubrádió

A hvg.hu úgy értesült, hogy döntött a rektor, és megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült Gulyás László professzortól a Szegedi Tudományegyetem. Információik szerint várhatóan már kedden meglesz a hivatalos bejelentés is. 

A szeged.hu írta meg április elején, hogy még februárban a Szegedi Tudományegyetem egyik online előadásán Gulyás László történész, főiskolai professzor négy hallgatója bepanaszolta egy előadásán tett kijelentései miatt.

A történész a hallgatók szerint olyanokat mondott előadásain, hogy „én utálom a cigányokat”, illetve hogy „a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”. Kamala Harris amerikai alelnökről pedig azt mondta: „én csak fekete ribancnak szólítom.” Elhangzottak homofób és egyéb szexista kijelentések is.

Ezután, ahogy a hvg.hu írja, csaknem egy hónappal később rendelt el belső tényfeltáró vizsgálatot a SZTE rektora, Rovó László. A vizsgálat első köre le is zárult, de ekkor még a rektor utasítására kiegészítő vizsgálatot rendeltek el. Ez a vizsgálat is lezárult, majd ismét a rektornál pattogott a labda, aki végül kedden tudatta a döntést – legalábbis a pedagógusképző karról ez a hír szivárgott ki, ahogy az is, hogy rövidesen a hivatalos bejelentés is megtörténik.

Gulyást március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel adományozta a köztársasági elnök a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként. Ezzel együtt már Áder János és Gulyás Gergely miniszter is elhatárolódott a szegedi oktató kijelentéseitől. Maga Gulyás László, aki a kormányközeli Magyarságkutató Intézet munkatársa is, egyébként felháborodott azon, hogy hallgatók panaszt tettek ellene, és közölte: aki nem ért egyet az ő „nemzeti, polgári, konzervatív” értékrendjével, az adja le az óráját.

(Kiemelt kép: SZTE JGYPK)