„Klubrádió

Gulyás Gergely: A kormány értékrendjével is ellentétesek a szegedi történész rasszista megnyilvánulásai

15/04/2021 13:42

| Szerző: Klubrádió

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormány értékrendjével is ellentétesek Gulyás László történész, az SZTE tanárának rasszista megnyilvánulásai. Gulyás Gergely szerint a kormány nem tudott ezekről a kijelentésekről korábban, és ha tudtak volna, akkor nem terjesztették volna fel kitüntetésre a történészt. A miniszter emiatt most elnézést is kért Áder Jánostól – írja a Telex.

Áder János köztársasági elnök hétfőn reagált a Gulyás László történész körül kialakult botrányra. „Ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az minősíthetetlen” – közölte. Gulyásról a múlt héten derült ki, hogy hallgatói panaszt tettek ellene rasszista, szexista, homofób kijelentései miatt, és egyetemi vizsgálat is indult.

A Népszava azért fordult Áderhez, mert Gulyást március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel adományozta a köztársasági elnök a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként.

 
Gulyás László (fotó: SZTE JGYPK)
 

Csütörtökön a kormány nevében Gulyás Gergely is elhatárolódott azoktól a rasszista kijelentésektől, amelyek miatt vizsgálat indult Gulyás László ellen – írja a Telex. A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: „A kormány értékrendjével is ellentétesek Gulyás László rasszista megnyilvánulásai”.

Hozzátette: a kormány ezekről a kijelentésekről korábban nem tudott, és ha tudott volna, akkor nem terjesztették volna fel kitüntetésre a történészt. A miniszter emiatt elnézést is kért Áder Jánostól.

A történész a hallgatók szerint olyanokat mondott előadásain, hogy „én utálom a cigányokat”, illetve hogy „a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak”. Kamala Harris amerikai alelnökről pedig azt mondta: „én csak fekete ribancnak szólítom.” A Telexnek arról számoltak be az egyetem hallgatói, hogy a történész évek óta ismert volt hasonló megnyilatkozásairól. Valamint Gulyás László a kormányközeli Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadójaként is dolgozik. Maga Gulyás László egyébként felháborodott azon, hogy hallgatók panaszt tettek ellene, és közölte: aki nem ért egyet az ő „nemzeti, polgári, konzervatív” értékrendjével, az adja le az óráját.

(Kiemelt kép: SZTE JGYPK)