„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze Gábor a lehallgatási ügyről: Ez tényleg világbotrány, eltűrjük-e mi, magyarok?

19/07/2021 17:42

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Pegasus lehallgatási botránynak külföldön is lesz visszhangja Kuncze Gábor szerint. A volt belügyminiszter azonban úgy véli, hiába várunk arra, hogy az Európai Unió tegyen bármit is az ügyben, a magyarok feladata kezdeni valamit a helyzettel.

2021. július 19. Megbeszéljük - részlet 21.07.19. Kuncze Gábor
14:31
00:00

Vasárap óta nehéz érdekesebb hírt találni, mint a lehallgatási botrány. Kuncze Gábor a Klubrádióban beszélt arról, hogy ez a botrány nem marad az ország határain belül, Európában és világszerte is visszhangot ver majd.

Hozzátette, nagyon kínos, hogy olyan államok közé sikerült beilleszteni Magyarországot, mint Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togó. (A kiszivárgott listán ezen országok ellenzékinek mondott újságírói, ellenzéki politikusai, az kormányaikkal szemben kritikus ügyvédei szerepelnek.)

Az ügyben megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki azt mondta, hogy ha ez igaz, az teljességgel elfogadhatatlan. Bolgár György műsorvezető e ponton megkérdezte:

"Akkor mit csinál az Európai Bizottság, az Európai Unió?"

Kuncze azt felte: "Nem az a kérdés, mit csinál az Európai Unió, hanem az, hogy mit csinálunk mi, magyarok? Eltűrik-e a magyarok azt, hogy bármikor lehallgathatják őket büntetlenül, vagy sem."

Hozátette, 2010 előtt annak nyoma volt, ha valakit le akartak hallgatni. Vagy jegyzőkönyvezni és engedélyeztetni kellett az Igazságügyi Minisztérium illetékesével, vagy pedig "az ötlet megszületésekor végig kellett futtatni az engedélykérelmet" különböző hivatalokon. De ez csak olyan esetekben volt elfogadott és engedélyezhető, amikor terrorelhárító tevékenységről, szervezett bűnözés elleni fellépésről volt szó. 

Ezek a szabályok azért vannak, mert a végrehajtó hatalmat kontroll alatt kell tartani. Azért hogy ne jusson eszébe enneka  hatalomnak, újságírókat, politikai ellenfeleket, vagy üzletembereket lehallgatni. Csakhogy Magyarországon ilyen szigorú szabályozás már nincsen, ellenben Kuncze szerint sokkal több szervezet, köztük TEK is végezhet lehallgatást.

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor Fotó: Klubrádió
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kuncze Gáborral
2021.07.19., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György