„Klubrádió
Esti gyors

Ugyan miféle ember az a Viktor Orbán? – Hardy Mihály jegyzete

22/06/2021 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Ő a Capo di tutti capi, azaz a főnökök főnöke – szólt a magyarázat egy érdeklődő szicíliainak, aki végre szeretett volna tisztába kerülni a magyar kormányfővel, mert a híre hozzá is eljutott. Sőt, egész Európában megtanulták a magyar miniszterelnök nevét. A hét második fele most arról szól majd, hogy Európa meg akarja-e, és ha igen, meg tudja-e állítani.

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában azon, hogy vajon valóban tudnia kell-e minden állampolgárnak, hogy ki is az adott ország miniszterelnöke? Hiszen, ha Belgiumban, Svájcban vagy Luxemburgban megkérdezzük az utcán a járókelőket, jó, ha az emberek fele tudja, hogy az országában éppen ki ül a miniszterelnöki bársonyszékben. És – talán – ez így is van jól, ez a dolgok normális rendje, ilyenek a boldog országok.

A kormányfő ugyanis teszi a dolgát, döntéseket hoz az ország polgárainak érdekében, közben az orvos gyógyít, a zenész muzsikál, a pedagógus meg tanít, hiszen ezért kapja fizetését. És nem parádézik a média minden csatornáján, mint egy megkerülhetetlen közéleti celeb, egyfajta Várba költöztetett Győzike, akinek folytatásos politikai szappanoperájának már a tizenegyedik évadját „élvezhetjük”, akár előfizettünk rá, akár nem.

Emlékszem, jó pár évvel ezelőtt mennyire megdöbbentett, amikor egy szicíliai kisváros szállodájában a portás, amikor a bejelentőlapon meglátta, hogy Magyarországról érkeztünk, azonnal rákérdezett: Ugyan, miféle ember az a „Viktor Orbán”? Meglepődtem. Honnan tudja egyáltalán, hogy van a földön ilyen nevű ember? Végül valami egyszerűbb magyarázattal sikerült megvilágítani: „Tudja, olyan, mint maguknál Silvio Berlusconi, csak éppen fiatalabb és mohó. Berlusconi előbb lett milliárdos, majd utána lett kormányfő, nálunk meg pont fordítva. A miniszterelnök arra használja a hivatalát, hogy milliárdos váljék belőle. Meg a családjából. Ő a Capo di tutti capi, azaz a főnökök főnöke.” Na, ezt értette a derék szicíliai, ez testközeli magyarázatnak bizonyult.

Azóta aztán egész Európában megtanulták a magyar miniszterelnök nevét. Azét az emberét, aki hadat üzent a közös európai emberi értékeknek, és papagáj módjára hajtogatja, hogy nemzetállam, nemzetállam, nemzetállam. A hét második fele most arról szól majd Luxemburgban és Brüsszelben, hogy Európa meg akarja-e, és ha igen, meg tudja-e állítani ezt a bomlasztást – belülről. Vagy tovább hátrál és dermedten szemléli a rombolást?

Épp elég baj az nekünk, magyaroknak, hogy a mi országunkat már jelentős mértékben a saját képére formálta. És ez így is marad, ha hagyjuk…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2021. június 22-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.