„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán beszéde inkább politikai vélemény tartalom nélkül

21/06/2021 09:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem mondott sok újat Orbán Viktor az Európai Unióval kapcsolatos elképzeléseiről. Lakatos Júlia azt emelte ki, hogy a miniszterelnök lezártnak tekinti az integrációs folyamatot. A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója azt is hozzátette, hogy Orbán nem tervez kilépni az EU-ból.

2021. június 21. Reggeli gyors - részlet 21.06.21. Lakatos Júlia
07:19
00:00

Hét pontban szeretné megreformálni Orbán Viktor az Európai Parlament működését. A magyar miniszterelnök szombati beszédében az Uniót elszovjetedéséről beszélt.

Lakatos Júlia érdekes változásra hívta fel a figyelmet. A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója szerint Orbán retorikájában megjelent a "mi Európánk", amely egyértelműen jelzi, hogy a miniszterelnök az Európai Unión belül képzeli el Magyarország jövőjét. Az elemző úgy véli, hogy újdonságként Orbán annyit mondott, hogy lezártnak tekinti az integráció korszakát. Lakatos szerint erről mindenképp lesz még szó, mert nem tudni pontosan, mit értett ez alatt a kormányfő.

Forrás: Flickr.com
 

Azt is hozzátette, hogy nem feltétlenül a magyar kormány következő időszakra tervezett, EU-val kapcsolatos programjáról van szó, inkább csak arról, hogy Orbán – mint az EU teljes jogú, önálló tagországának miniszterelnöke – saját elképzeléseit kívánta kijelentéseivel kifejezni. Inkább politikai kijelentésekről van szó. Megjegyezte, a miniszterelnök nem kilépni akar az unióból, sokkal inkább megváltoztatni azt. Nézete szerint az a közösség, amelyhez csatlakozott Magyarország, sokkal inkább nemzetek közössége volt. A miniszterelnök számára ez lenne az ideális. Erről szól az is, amikor arról beszél, hogy szerinte Brüsszel "világbirodalmat épít".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakatos Júliával
2021.06.21., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor