„Klubrádió
Hetes Stúdió

Láthatóan Orbán nem érti a problémát

19/06/2021 14:21

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

A Hetes Stúdió fókuszában a Biden-Putyin találkozó, a homofób törvény, az illiberális kereszténydemokrácia voltak - és természetesen a héten történtek.

2021. június 19. Hetes Stúdió (2021. június 19., szombat 15:00)
105:57
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Ha Áder János aláírja a melegek elleni törvényt – és ne legyenek illúzióink –, tízezrek élete mehet tönkre. De lehetne ezt természetesen másképp is csinálni: Makra Judit Svédországban élő, LMBTQ fiatalokkal is foglalkozó gyermekpszichiáter beszélt saját tapasztalatairól.

 

Mi az az illiberális kereszténydemokrácia? Lehet-e a demokrácia világnézetileg, vallásilag elkötelezett: Hogyan értelmezhető ez a vallás szempontjából? Erről tartott konferenciát CEU Demokrácia Intézetén belül működő Bibó Szabadegyetem. Az egyik résztvevőt, Perintfalvi Rita katolikus teológust kérdeztük.

Nemzetközi felháborodást váltott ki a kedden megszavazott, pedofilía-ellenes ürüggyel a szexuális kisebbségek életét megnehezítő, kirekesztő törvény. A Variety című szaklap például azt is felvetette, hogy a nagy amerikai stúdiók bojkottálhatják Magyarországot. Nemcsak a német kormány tagjai fogalmaztak meg kemény kritikákat, hanem német multicégek is jelezték, hogy kiverte náluk a biztosítékot a homofób szemléletű jogszabály. Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszédében azt mondta: szó sincs arról, hogy a törvény melegellenes lenne, hiszen csak a 18 év alattiak védelméről szól. Emberi jogi szakértők erre úgy reagáltak: láthatóan a miniszterelnök egész egyszerűen nem érti a problémát. Amelyeket  - és azóta történeteket - Józsa Márta a hétfői tüntetés résztvevői és szónokai segítségével foglalta össze.

Oroszország  - Egyesült Államok - Biden
 
Moszkva, 2011. március 10. Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfő (j) üdvözli Joe BIDEN amerikai alelnököt Moszkvában. Biden három országot érintő útja második állomására érkezett Oroszországba háromnapos látogatásra. (MTI/EPA/Makszim Sipe
 
Biden Putyin
Fotó: MAXIM SHIPENKOV
 

Lehet-e győztest hirdetni a genfi Biden-Putyin találkozóról? Mit vétett egyik vagy másik fél, és mire számíthatunk tőlük a közeljövőben? Magyarország szerepe az orosz és kínai befolyás legnagyobb terepe, azt példázza, milyen messzire mehet el a két ország, ha nyomásgyakorlásról van szó - nyilatkozta rádiónknak Heather Conley, a washingtoni CSIS agytröszt térségünkkel foglalkozó elemzője. Csernyánszky Judit interjúját hallhatták. 

Délután négytől pedig megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Korpás Krisztinával és Bolgár Györggyel.

Hetes Stúdió
2021. június 19. szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János
Szerkesztő: Herskovits Eszter