„Klubrádió
Reggeli gyors

Ártatlannak vallotta magát az áldozat

4/02/2021 18:57

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A történet főszerplője A., akit gyerekkorában egy katolikus pap zaklatott, és aki hosszú éveken keresztül azért küzdött, hogy elismerje az egyház őt, mint áldozatot, és hogy Erdő Péter bíboros bocsánatot kérjen, az azóta már felfüggesztett pap bűnéért. Próbálkozásait rendre figyelmen kívül hagyták az érintettek, majd feljelentették zaklatásért. Perintfalvi Rita feminista teológus szerint míg Ferenc pápa kiemelt ügyeként kezeli a papok zaklatási ügyeit, Magyarországon, valamiért fordítva működik a dolog.

2021. február 04. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Perintfalvi Rita
10:15
00:00

Nem ismerte el bűnösségét az egykori áldozat, akit katolikus vezetők vádolnak zaklatással a bíróság csütörtöki előkészítő ülésén. 

A főszereplő A., akit gyerekkorában egy katolikus pap zaklatott, és aki hosszú évek óta hiába harcol érte, hogy ismerjék el áldozatként, és akit másfél éve katolikus elöljárók jelentettek fel zaklatásért – írja a 444.

A Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye szerint „egy férfit 2 rendbeli zaklatás vétségével vádol az ügyészség. A vád szerint a férfi több esetben felkereste a katolikus egyház egyik plébánosát arra kérve őt, hogy álljon ki mellette a gyermekkorában – egy azóta már laicizált pap által – a sérelmére elkövetett szexuális zaklatás miatt, valamint segítse őt abban, hogy Erdő Péter bíboros bocsánatot kérjen tőle.”

„2019 májusában és júniusában a terhelt több alkalommal megjelent a plébános által tartott misén, két esetben vallási vezetőket bíráló szórólapokat helyezett el egy bazilika épületében, valamint a 2019 márciusa és júniusa közötti időszakban napi rendszerességgel kísérelte meg telefonon is elérni a plébánost és az érseki általános helynököt hivatali telefonján” - folytatódik a vád ismertetése. „Miután a fenti megkeresései sikertelenek voltak, a püspököt segítő papot mobiltelefonján is felhívta, részére – egy hónap alatt – 23 darab sms-t, valamint 2 darab elektronikus levelet is küldött. Ezekben azzal fenyegette meg a címzettet, hogy ha nem kérnek tőle bocsánatot, akkor meg fogja zavarni a szertartásokat.” 

Az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte el a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem.

Fotó: Pixabay
 

A tárgyalást megelőzően a Para-Kovács Imre a Reggeli gyorsban arról beszélgetett Perintfalvi Rita teológussal, a Felszabtér blog főszerkesztőjével, hogy az ügyben nemcsak A. érintett, tíz-húsz áldozatról beszélünk, akiket az azóta ténylegesen felfüggesztett pap zaklatott. Ezzel bizonyított sorozatos zaklatás ténye. Hozzátette, egyházi szinten ugyan megállt a vád, világi szinten azonban semmilyen eljárást, pert nem folytattak le a mai napig.

A. esete azért különleges, mert ő volt az első, aki vállalta, hogy az őt ért zaklatásról beszéljen.

Perintfalvi arra is felhívta a figyelmet, ilyen értelemben különbséget kell tenni a katolikus egyház és a magyar katolikus egyház között. Ami azért nagyon fontos, mert Ferenc pápa kiemelt fontosságú ügyének tartja, hogy az ilyen zaklatásokat megszüntesse az egyházon belül. Ennek ellenkezőjét tanúsítja a magyar egyház, akik inkább az áldozathibáztatás eszközével élnek.

Ilyen esetekben két érdek feszül egymásnak, az egyház hírneve és az áldozat szenvedése. Nagyon sokáig előbbi felé billent a mérleg. Szerinte azért nem derülnek ki ügyek itthon, mert az érintettek fedezik egymást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.02.04. 8:35
Para-Kovács Imre