„Klubrádió
Esti gyors

Óbudai pedofilbotrány: nem politikai ügy, a megelőzés a lényeg

1/10/2020 22:28

| Szerző: Klubrádió/szg

Lezárult a belső vizsgálat a tavaly kirobbant óbudai pedofilbotrány ügyében, amelyben, úgy tudni, egy óvónő óvodában is készített gyermekpornográf felvételeket. Kiss László kerületi polgármester azt mondta, ez nem politikai ügy, az a lényeg, hogy a gyerekek biztonságban legyenek az ilyen intézményekben. Ugyanakkor megjegyezte: nagy hibának tartja, hogy tavaly március óta nem adott rendszerszintű választ az ügyre az akkori önkormányzat.

2020. október 01. Esti gyors / részlet, Kiss László (20.10.01.)
05:53
00:00

Egy III. kerületi óvónőt és élettársát letartóztatták, mert szexuálisan bántalmaztak egy kiskorút, és a hírek szerint egy óvodában is készítettek gyermekpornó-felvételeket. Most zárult le az a több hónapos belső vizsgálat az önkormányzatnál a tavaly kirobbant pedofilbotránnyal kapcsolatban.

Erről beszélt Kiss László, a III. kerület DK-s polgármestere az Esti gyorsban. Közölte: 2019 márciusától folyt eljárás ebben az ügyben, és 2020 áprilisában zárult vádemeléssel. A kerületi önkormányzat 2019 márciusában kapott erről információt.

Úgy folytatta: ők nem magát az ügyet magát vizsgálták, mert ez a nyomozó hatóságok feladata, hanem azt, hogy milyen válaszokat adhat, mit tehet az önkormányzat azért, hogy ez ne fordulhasson elő többet a kerületben. Nem az önkormányzatnak kell felelősöket keresnie, mert ez nem politikai ügy, az a lényeg, hogy a gyerekek biztonságban legyenek az ilyen intézményekben. Bevonták a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt, amely sok jó tanáccsal látta el őket például az ellátórendszer fejlesztésében, a rehabilitáció terén. Elindították egy gyermekvédelmi honlapot, amelyeken megtalálhatók az alapítvány által megfogalmazott ajánlások.

Kiss László nagy hibának tartja, hogy tavaly március óta nem adott semmilyen rendszerszintű választ az akkori önkormányzat, és rossz az a Magyarországon sajnos általánosnak tűnő gyakorlat, hogy az ilyen esetekben a fenntartók – pártállástól függetlenül – inkább az ügyek eltussolását választják, mint a feltárását.

Ezért szeretnék átalakítani a kerületi önkormányzat intézményrendszerét ezen a téren, szabályoztak is néhány kérdést, például az óvodában készíthető felvételek rendjét. A nevelési év központi feladatának a gyermekbántalmazás felismerését és megelőzését tartják. Minden intézményt fel akarnak készíteni arra, hogy az ott dolgozó pedagógusok hogyan észlelhetik a gyermekbántalmazást, hova fordulhatnak ilyen esetekben. Kötelezték az intézményeket, hogy minden évben legalább egy dolgozó vegyen részt ezzel kapcsolatos képzésen – közölte a polgármester.

Kiss László korábbi nyilatkozatát és Bús Balázs, a III. kerület előző polgármesterének reagálását itt olvashatják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. október 01., csütörtök 18:45
Riporter: Kovács M. Veronika