„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyurkó: Nem jó, hogy megszabadulhat a priusztól a pedofil elkövető

10/07/2020 16:36

| Szerző: Klubrádió

Fontos, de kevés a Fidesz javaslata Kaleta-ügyben, az hogy nyilvánosságra kerüljenek a gyerekek elleni szexuális erőszakot elkövetők adatai. Holisztikus szemléletre van szükség. Segítség az áldozatoknak, terápia az elkövetőknek, és persze megelőzés. Utóbbinak lényeges része lenne a szexuális edukáció és a gyerekeikről alsóneműs képeket megosztó szülők szemléletváltása is. A jogszabályokkal is van még tennivaló. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő nyilatkozott a Klubrádiónak.

2020. július 10. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Gyurkó Szilvia 2020.07.10.
11:00
00:00

A pedofíl esetek megelőzésének egyik fontos eszköze lehet, de önmagában nem oldja meg a problémát, ha a gyerekek ellen szexuális erőszakot elkövetők adatait a hatóságok nyilvános adatbázisban rögzítik. Átfogóbb cselekvési tervekre, lépesekre van szükség – erről beszélt a Kaleta-ügyben született pártjavaslatok kapcsán Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Szerinte ha csak az adatbázisról van szó, akkor valójában még nem beszéltünk az áldozatvédelemről, a bűnmegelőzésről, a látenciáról, és arról sem, hogy miként gondolkodjunk a pedofilokról, illetve milyen büntetésekkel reagáljunk a tetteikre.

Holisztikus szemléletre van szükség, nem csak büntetőjogban és törvényalkotásban kell gondolkozni. Ahogy az is jó lenne, ha nem politikai, hanem hatástanulmányokon, szakmai egyeztetéseken alapuló döntések születnének. Új jogszabályt hozni a legegyszerűbb, de azt megvalósítani, amiért civilek már évtizedek óta küzdenek, hogy legyen elkülönülő speciális segítőhálózat a szexuális erőszak áldozatává vált gyerekek számára, vagy hogy legyen terápiás lehetőség az elkövetőknek, már nehezebb. Ma ugyanis még azoknak sem áll rendelkezésre terápia, akik maguk szeretnének ilyenen részt venni. A börtönökben kifutottak az ilyen programok, azok számára pedig, akik felfüggesztetett kaptak, soha nem is biztosították a lehetőséget.

Hogy ne egy pedofil oldalon landoljanak

Nagy jelentősége lenne a minőségi szexuális edukációnak is, ami védettebbé tenné a gyerekeket a rájuk vadászó predátorok ellen, már azzal, hogy legalább felismerhetnék, miről van szó, és tudhatnák, honnan kérhetnek segítséget, ha az interneten megtalálja őket egy pedofil. Azoknak a szülőknek az attitűdváltása is fontos lenne, akik még nem érzik, miért probléma, ha a gyerekeikről meztelen, félmeztelen, alsóneműs képeket osztanak meg a neten. Megelőzhető lenne, hogy ezek a fotók esetleg egy pedofil oldalon landoljanak, és valaki ezekre maszturbáljon.

Maradjon a priusz is

Persze a jogszabályokkal is van még tennivaló, fontos lenne, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak elkövetői, illetve az általuk elkövetett bűncselekmény adatai ne kerülhessenek ki a büntető nyilvántartásból. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis meghatározott idő után ez történik, így évek múlva, megszabadulva a priusztól, az elkövetők akár tiszta erkölcsi bizonyítványt is kaphatnak. Ugyan 2014-ben nagyon komoly előrelépés volt, hogy a Btk-ba bekerült, nem évülhetnek el a gyerekek elleni szexuális erőszakcselekmények – tehát az elkövetők bármennyi idő után büntethetők maradnak –, az is jó lenne, ha a jogalkotó ezt a másik oldalról is megtenné. Fontos jelzésértéke lenne, ha nem kerülhetne ki a hivatalos bűnügyi nyilvántartásból az, aki ilyet tett, és nem mentesülhetne a büntetett előélet hátrányai alól.

Sokkal többen vannak

Gyurkó Szilvia arról is beszélt, hogy bár az elkövetők adatait tartalmazó nyilvános adatbázis hasznos lehet, tudni kell, hogy mivel elképesztően nagy a látencia, a listán a pedofiloknak, illetve a gyerekeket abuzálóknak csak nagyon kis részét lehetne nyilvántartani. Az elkövetőknek csak a töredéke kerül a hatóságok elé. Fontos az is, hogy a gyerekek elleni szexuális erőszak elkövetőinek csak kisebb része, 1-7 százaléka pedofil, a többiek nem csak gyerekek iránt éreznek szexuális vágyat – mondta a jogi szakértő, aki hozzátette, a döntő többség a gyerekekkel kialakított bizalmi kapcsolatot kihasználva követi el a bűncselekményt, köztük tanárok, edzők, orvosok, lelki kísérők, papok.

Az általánosan elfogadott becslések szerint Európában száz megtörtént esetből tíz derül ki, egy esetben indul eljárás és végül az elkövetők 0,7 százalékát ítélik csak el. Hamis illúzió lenne tehát azt hinni, hogy csak azoktól kell félni, akik bekerülnek egy nyilvános regiszterbe, merthogy nagyon nem.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Gyurkó Szilviával
2020. július 10., péntek 08.15
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert