„Klubrádió
Hetes Stúdió

A Kaleta-ügy üzenete - Lampé Ágnes jegyzete

11/07/2020 15:08

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

A politika persze jó érzékkel azonnal rámozdult az ügyre. Ezen csodálkozni sem kell. De jelzi, ha nagy a hangzavar, azonnal cselekszik. Hisz most azok vannak felháborodva, akiket a korábban, évekkel ezelőtt feltárt jó pár abúzus- vagy pedofil-ügy nem igazán érdekelt, a jelenlegi törvényi szabályozást megszavazták.

2020. július 11. Hetes Stúdió-részlet (2020.07.11. Lampé Ágnes jegyzete)
04:04
00:00
Gondolkoztam, hogy egy idő után vajon túllépünk-e a Kaleta-ügyön úgy, ahogy azt más esetben szoktuk, vagy ez most áttörést hozhat, és teszünk valamit, esetleg kényszerítjük a döntéshozókat a változtatásra. A volt perui nagykövet pedofil ügye ugyanis rég nem látott, össznépi felháborodást idézett elő, olyanokat is megszólalásra késztetett, akiket amúgy semmi nem mozdít ki a komfortzónájából. Műsorvezetők, közszereplők, celebek, híres emberek szólaltak meg, de ugyanúgy közemberek, anyukák, szülők, szakemberek, civil szervezetek, politikusok, egyszóval tényleg megmozdulni látszik a társadalom.

Az egyik dühítő szempont, amit Sebestyén Balázs fogalmazott meg az, hogy ha valaki elszív egy spanglit és rajtakapják, komolyabb büntetést kap, mintha tizenkilencezer pedofil képet tárol a laptopján.

Merthogy Kaleta Gábor első fokon egy év felfüggesztett szabadságvesztést és 540 ezer forint pénzbírságot kapott: vagyis képenként 27 és fél perc felfüggesztett börtönre és alig több mint 28 forint pénzbírságra ítélték. Ráadásul Kaleta fellebbezett az első fokú ítélet ellen, szóval az ügynek még távolról sincs vége.

Tegyük most félre a procedúra jogi részleteit, az ügyészség és a bíróság döntéseit, az ügyvéd szerepét, azt, ki mit nem csinált jól, ki mit és hogyan magyarázott. A bíróság ítéletét végül mindenkinek el kell fogadni. A lényeg most inkább az, lesz-e következménye ennek az össznépi felháborodásnak. Annyiszor mondjuk, hogy semmi értelme megszólalni, úgysem számít, hisz nélkülünk döntenek. Most azért látszik, dehogynem: számít, ha hallatjuk a hangunkat.

A politika persze jó érzékkel azonnal rámozdult az ügyre. Ezen csodálkozni sem kell. De jelzi, ha nagy a hangzavar, azonnal cselekszik. Hisz most azok vannak felháborodva, akiket a korábban, évekkel ezelőtt feltárt jó pár abúzus- vagy pedofil-ügy nem igazán érdekelt, a jelenlegi törvényi szabályozást megszavazták.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető most viszont posztjában azt írta: „Undorító, amit Kaleta Gábor tett, a bíróság ítélete pedig felháborító és elfogadhatatlan. Kaleta ahelyett, hogy enyhítésért fellebbezne, inkább nézzen szembe gyomorforgató tettével, és annak minden létező következményével, ugyanis az ügynek még nincs vége. Valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgáljuk és szigorítani fogjuk úgy, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják.”

Ezt maga a főnök is megerősítette péntek reggeli rádiós interjújában sőt, új politikai dimenziót is behozott. Azt mondta: „Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Mert ha alatta állna, ötször ilyen súlyos büntetés születik.”

A DK „pedofilbarát” ügyészséget emlegetett, az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a szabályozás megváltoztatására, a Momentum azt firtatta, vajon nyomoz-e tovább az ügyészség a hálózat felderítésében, Deutsch Tamás is a bíráskodás függetlenségét kérdőjelezte.

És persze elkezdődött a másik oldal hibáztatása: Hoppál Péter fideszes politikus arról írt, hogy a baloldali pedofil diplomata ügyét agyonhallgatja a „függetlenobjektív” sajtó, mivel Kaletát a korábban a baloldal alkalmazta. Míg a baloldal szerint a fideszes pedofil Kaleta tette elfogadhatatlan. Szó nincs arról, hogy legalább egy ilyen horror rémtett megítélésekor egymást támogatva erősítenék a pártok és a politikusok a társadalomban azt, hogy ebben most tényleg mindenki egyetért.

Szóval vannak kétségeim arról, továbblépünk-e vagy sem, változtat-e bármin is ez a rémséges történet.

Egy személyes megjegyzés a végére: a hideg kiráz Kaleta Gábor neve hallatán is. De lehet tanulság: ha komoly és tényleg erős a felháborodás egy ügyben, annak van következménye, a politika reagál. Ha egy intézkedés miatt nincs visszajelzés a társadalom részéről, akkor ne csodálkozzunk, ha a politika egy necces ügyet is simán végigtol, ha épp arra van szüksége. 

Lampé Ágnes jegyzete a 2020. július 11-i Hetes Stúdióban hangzott el.