„Klubrádió
Esti gyors

A „pedofiltörvény” miatti hollywoodi bojkott az egész országnak rossz lenne

18/06/2021 19:40

| Szerző: Klubrádió

Mécs Mónika filmproducer hangsúlyozta: az nemcsak a szakmában dolgozóknak, hanem az országnak is jó, hogy sok külföldi film érkezik ide, Magyarország „filmes nagyhatalom” lett. Ha a homofób módosítókkal eltérített pedofilellenes törvény miatt Hollywood bojkottot hirdetne, az az ország gazdaságának is sokat ártana – tette hozzá.

2021. június 18. Esti gyors / részlet, Mécs Mónika (21.06.18.)
07:06
00:00

Az egyik legjelentősebb amerikai filmes szaklap, a Variety külön cikkben feszegeti a kérdést, hogy vajon mit reagál Hollywood a Magyarországon a héten elfogadott pedofilellenes törvény homofób kiegészítéseire. Ez elvileg korlátozná vagy tiltaná, hogy 18 éven aluliak számára megjelenítsék a homoszexualitást. 

Erről kérdeztük Mécs Mónika filmproducert, aki az Esti gyorsban elmondta: bármilyen területén dolgoznak a filmgyártásnak, az a munkájuk, hogy csinálják, amit jónak látnak, függetlenül attól, hogy tilos-e vagy sem. Még nem olvasta a törvényt, nem tudja, milyen hozadéka lesz; hogy esetleg nem lehet bizonyos korosztályoknak levetíteni egy ilyen témájú filmet, vagy bizonyos időpont előtt leadni a tévében, ami megpecsételheti a sorsát.

Hangsúlyozta: az nemcsak a szakmában dolgozóknak, az országnak is jó, hogy sok külföldi film érkezik ide, Magyarország „filmes nagyhatalom” lett. Ha a törvénynek olyan hatása lenne, mint amit az amerikai magazin felvet (de nagyon reméli, hogy nem lesz), az az ország gazdaságának is sokat ártana, hiszen jelentős összeget költenek itt a külföldi filmesek és nemcsak a stábra, hanem itt élnek, költenek, fogyasztanak.

Folyamatos kölcsönhatás van, szakmai kapcsolatok alakulnak ki. A magyar operatőröket „viszik, mint a cukrot” Amerikába, Rév Marcellt és Pados Gyulát említette. Valamint rengeteg magyar filmes szakembert képeztek ki – tette hozzá.

Mécs Mónika szerint egyelőre még nem tudni, hogy reagálnak, de az biztos, hogy a filmesek nagyon érzékenyek és gyorsan rezonálnak a közéleti eseményekre, főleg, ha valamilyen kisebbséget sérelem ér. Simán ez is belobbanhat, amire a #metoo-mozgalmat említette példaként. Sajnálatos lenne, mert sok helyről hallotta, hogy szeretnek ide járni, szeretik Budapestet – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2021. június 18., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János