„Klubrádió
Esti gyors

PDSZ: A homofóbtörvény arra is alkalmas, hogy féljenek a tanárok

16/06/2021 23:30

| Szerző: Klubrádió/szg

A kedden elfogadott, elvileg pedofilellenes, de melegellenessé alakított törvényben szerepel például az, hogy iskolai felvilágosító órák nem irányulhatnak a homoszexualitás „népszerűsítésére”. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja nem is érti, hogy milyen népszerűsítésről van szó, ki népszerűsített eddig bármit is ezzel kapcsolatban. Hozzátette: ha a tanárok csak a kiközösítés megelőzése miatt foglalkoznak ezzel a témakörrel, de ezt valaki „népszerűsítésnek” gondolja, már eljárást lehet indítani ellenük.

2021. június 16. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet (21.06.16.)
06:52
00:00

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nemcsak az iskolai felvilágosítást, hanem a mentálhigiénés tevékenységeket is ellehetetlenítheti a kedden elfogadott homofób törvény.

Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos választmányának tagja, pécsi ügyvivője az Esti gyorsban elmondta: a törvény szerint az iskolai szexuális felvilágosító órák, foglalkozások nem irányulhatnak „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés” (ez szó szerint így van), a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás „népszerűsítésére”. Mi az, hogy népszerűsítés? Ki népszerűsített eddig bármit is ezzel kapcsolatban? És mi az, hogy születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés népszerűsítése? – tette fel a kérdéseket.

Ezeket a bornírtságokat beleírták a törvénybe, ami arra alkalmas, hogy féljenek a tanárok, ha ezzel a témakörrel foglalkoznak, akár a bullying, bántalmazás megelőzése, a problémák megbeszélése miatt. Hiszen már akkor is olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy valaki ezt népszerűsítésnek gondolja és eljárást indít ellenük. Ez egészen hihetetlen törvényszöveg – mondta.

A tanároknak nincs megtiltva, hogy tartsanak ilyen beszélgetéseket, csak nagy lesz a nyomás rajtuk. Azt viszont megakadályozzák, hogy bevonjanak olyan külső szervezeteket, amelyek érzékenyítő órákat tudnának tartani. Nagy Erzsébet hangsúlyozta: aki az oktatás környékén jár, akár pedagógus, akár pszichológus, szülő, pontosan tudhatja a gyerekektől, hogy milyen élmény egy érzékenyítő foglalkozás.

Direkt más területről hozott példát, azt, amikor A város mindenkié csoport képviselői lakhatási kérdésekről beszélnek gyerekekkel; volt hajléktalanok tartanak egészen kiváló foglalkozásokat. Említett egy másik példát is, egy volt tanítványát, aki sportolóból rossz útra tért és bűnöző lett, és szintén tartott erről órákat. Nagy Erzsébet azt tapasztalta, hogy ilyen alkalmakon nem kell fegyelmezni a gyerekeket, hiszen nagyon figyelnek. Ezek a konkrét esetek azok, amelyek óriási visszatartó erővel bírnak, és az ilyen pedagógiai lehetőségeket veszik el az iskoláktól – tette hozzá.

Jelezte: ez már két éve elkezdődött, amikor beleírták a köznevelési törvénybe, hogy akár egy évre visszamenőleg is szankcionálhatják, leválthatják az igazgatót, ha úgymond alkotmányellenes vagy jogellenes tájékoztató tevékenységet végeznek egy iskolában. Ezzel pedig az igazgatókat lehet megfélemlíteni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2021. június 16., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor