„Vásároljon
A lényeg

Franciaország kezdeményezi, hogy az EU vezetői tárgyaljanak a homoszexualitást a pedofíliával összemosó magyar törvényről

16/06/2021 16:48

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Tanács egyik legfontosabb szerve, az Általános Ügyek Tanácsa a jövő héten tárgyalhat arról a törvényről, amelyet a magyar parlament fideszes és jobbikos szavazatokkal kedden fogadott el, mondta el Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára a 24.hu-nak a Globsec21 konferencián, Pozsonyban.

Clément BeauneClément Beaune
 

Beaune azt mondta, több másik tagországgal, így például Németországgal egyetértve szeretnék, ha a pedofiltörvény melegek kirekesztésére használt módosításáról is tárgyalnának a tanácsban.

Kifejezetten aggódunk emiatt – mondta Beaune, hozzátéve, hogy korábban is voltak problémák a jogállam helyzetével Magyarországon, ezt mutatja az is, hogy életbe lépett a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen. Az viszont Beaune szerint teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket.

Beaune szerint két dolgot lehet ilyenkor csinálni. Az egyik a politikai nyomás, amelyet nem érdemes elhanyagolni, mert ahhoz, hogy egy problémával kezdjünk valamit, először nevén kell nevezni és beszélni róla. A másik pedig az, hogy a célba vett embereket közvetlenül támogatják a negatív hatásokkal szemben. Szerinte például arról is érdemes vitatkozni ezek után, hogy nem érdemes-e az uniós jogállami mechanizmus hatáskörét szélesíteni, mert erre a konkrét ügyre például jelenleg nem lehetne alkalmazni – írja a 24.hu.