„Klubrádió
Reggeli gyors

Homoszexuálisok elleni törvény: Áder tudja a dolgát

16/06/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió

Tabusítják a homoszexualitást azzal, hogy visszahozzák a cenzúrát. Áder Jánost nem érdekli, ha lopnak, vagy embereket gyaláznak, alá fogja írni az úgynevezett pedofiltörvényt.

Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét, médiaszakembert arról kérdezték a Reggeli gyorsban a homoszexuálisok meggyalázását célzó, ennek érdekében kiterjesztett pedofilellenes törvény alapján egyáltalán lehet-e majd erről a témáról pár hét múlva beszélgetni a rádióban.

2021. június 16. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Polyák Gábor - 2021.06.16.
07:30
00:00

Polyák szerint határeset, és nem biztos, hogy legális beszélgetés lenne a homoszexualitás megjelenítése. "Ez a kérdés sokszor fog még előkerülni" - mondta.

A külföldi szolgáltatókat, mint a Netflixet ez a törvény nem fogja érdekelni, sosem lesz Magyarországon székhelye, ezért sokkal érdekesebb, hogy mihez kezd majd egy magyar netes rádió, netes filmstreaming szolgáltató. A MÚOSZ szerint ez visszahozza a cenzúrát, mondta Mérő Vera műsorvezető.

Polyák szerint a hatóságokban nem lesz elég erő és kellő kapacitás végrehajtani a törvény által megszabottakat, mivel csak egy film esetében még azt is meg kell nézni, hogy ki rendezte, hányan voltak melegek a stábban és a többi.

Hogy miként viszonyuljon a társadalom, lehet-e ellenállni, arról Polyák azt mondta, tisztában kell azzal lenni, hogy az egy tudatos jogsértés, aminek lehetnek következményei, de például a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet szerint az ilyen rossz törvények, amik minden emberi értéket figyelmen kívül hagynak, helyénvaló módon váltják ki a polgári engedetlenséget.

Szerinte a médiumok, újságírók részéről az a helyes, "ha úgy csinálnak, mintha ez a törvény nem létezne. Volt már ilyen: a hajléktalanok, a civilek ellen hozott törvények, akiknek ezzel dolguk lenne, azoknak nem fűlik hozzá a foguk. "Ennyi bátorság biztosan belefér", nem beszélve arról, hogy ha Polyák szerint ezzel elmennek Strasbourgba, az nyert ügy

Az emberi méltóság ilyen brutális megsértése nem tud megállni európai szinten, mondta.

Polyák már nem is mer olyan szavakkal dobálózni, mint az alkotmányosság, mert ezek szerinte elvesztették értelmüket, de azt "1000 százalékig tudja", hogy egy ilyen szabályozás 2009-ben nem lett volna alkotmányos. "A mai alkotmánybíróság viszont addig tudja csűrni-csavarni, hogy minden alkotmányos lesz a végén".

A törvény üzenete, hogy a homoszexualitás egy tabu téma: rossz, bűn, elkerülendő, ami "olyan fokú stigmatizálása egy élethelyzetnek, amiről azt gondoltuk már soha nem történhet meg Magyarországon". Ha nem beszélünk róla, nem szűnik meg, és ma sem könnyű melegnek lenni, sokan inkább rejtőzködően élnek, de ha ennyire tabusítják a témát, azzal életeket, gyerekeket, sorsokat teszünk tönkre" - mondta a médiaszakember.

Polyák biztos abban, hogy nem valódi ideológia, hanem kizárólag a pillanatnyi politikai haszon miatt született ez a döntés, ami jó volt arra, hogy megossza az ellenzéket. "Hogy erről beszéljünk, ne arról, hogy mi történik ezzel az országgal".

"Ne legyünk naivak, Áder János eddig is tudta a dolgát, mindent szó nélkül aláírt: tőle lophatnak, tőle beleléphetnek az emberi méltóságba, de ha például egy kukaügyben talál valami elírást, akkor visszaküldi a törvényt. Nem érdemes vele számolni mint tényezővel" - mondta Polyák.