„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyar "pedofiltörvény" megbélyegzi a melegeket

17/06/2021 13:06

| Szerző: Klubrádió

Azzal, hogy a pedofília elleni harc jegyében a melegekről, transzneműekről szóló információkat blokkol a héten elfogadott magyar "pedofiltörvény", szélesebb körben tilt mint az orosz, és összemos különféle embereket.

Rácz András Oroszország-szakértő az ottani homofób törvényt hasonlította össze a most elfogadott magyar törvénnyel. Erről beszélt a Reggeli gyorsban. Azt az orosz törvényt vette elő, amelyet 2013-ban fogadtak el, és ami szervezetten, intézményesített formában diszkriminálta a melegeket. "Ezt szokás az orosz homofób törvények atyjának tekinteni".

2021. június 17. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Rácz András - 2021.06.17.
05:27
00:00

Szerinte ha a két jogszabályt megnézzük, a hasonlóságok mellett néhány markáns különbség is látszik. A hasonlóság az, hogy a gyerekek védelmére hivatkozva korlátozza a hagyományostól eltérő szexuális orientációjú emberek, az LMBTQ-emberek jogait. "Itt véget érnek a hasonlóságok" - mondta.

A különbség, hogy míg az orosz törvény nem mossa össze a pedofilokat a melegekkel, a magyar igen, és a pedofília elleni küzdelemre hivatkozva korlátozza nemcsak a homoszexuálisokról, hanem az egyéb, a hagyományostól eltérő orientációjúakról szóló információkhoz való hozzáférést is. "Van egy ilyen megbélyegző attitűd a magyarban".

"Az orosz jogszabály azt tiltja, hogy az iskolában a diákok nem hagyományos szexuális kapcsolatokról halljanak, népszerűsítsék, de nem részletezi, mi számít nem hagyományos kapcsolatnak, de ez az orosz gyakorlatban a homoszexuálisokat jelenti. Erre vonatkozó tilalmakat vezet be."

"A magyar törvény szélesebb körben tilt. Mert tiltja egyrészt a homoszexualitást, a genderbeli eltéréseket, a transzneműek bemutatását". Persze ez nem jelenti azt, hogy az oroszoknál a homoszexuálisokól nincs szó, a transzneműekről meg van, mert ez nincs így, mondta.