„Köszönjük,
A lényeg

Több mint 200 gyerekkönyves tiltakozik a homofóbtörvény ellen

17/06/2021 19:39

| Szerző: Klubrádió

Ismert írók, alkotók, illusztrátorok, könyvkiadók – összesen több mint 200 gyerekkönyves tiltakozik közösen a kedden elfogadott pedofilellenes törvény korlátozásai ellen, mert a szexuális kisebbségek ábrázolásának tilalma súlyosan korlátozza a szólásszabadságot – írja a Telex.

Marék Veronika, Tóth Krisztina, Berg Judit, Tasnádi István, Szabó T. Anna, Kiss Noémi, Bódis Kriszta, Mán-Várhegyi Réka, Pacskovszky Zsolt, Rutkai Bori, Vörös István, Király Levente vagy a kiadói oldalról Kolosi Beáta és Katona Ildikó – néhány név azok közül, akik szerzőként, gyerekkönyvesként közös nyilatkozatban tiltakoznak a „pedofilellenes törvény” ellen.

Amelynek egy paragrafusa utólagos módosítással megtiltja a 18 év alattiak számára a szexualitás öncélú ábrázolását, és mindent, ami „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Az aláírók szerint a „jeleníti meg” kitétel súlyosan korlátozza a szólás- és gondolatszabadságot, az alkotás szabadságát, és sértheti a gyermeki jogokat. Mint írják, a törvényben benne van az az értelmezési lehetőség, hogy a gyermeki jogokra hivatkozva egyáltalán nem lehet a gyerekek számára a homoszexualitásról, transzneműségről beszélni, írni, művészeti alkotást bemutatni.

Ez – írják – „megfosztja a gyerekeket attól a lehetőségtől, hogy az őket körülvevő teljes társadalmi valóságról, az abban létező sokféle kisebbségről, azok helyzetéről képet (…) kaphassanak”.

A szerzők azt hangsúlyozzák, hogy az irodalomnak a minket körülvevő társadalmi valóságot és a jelenkor társadalmának sokszínűségét is ki kell fejeznie, lehetővé téve többek között a kritikai gondolkodást, az együttérzést, az elfogadást, a megismerést, a saját álláspont kialakításának lehetőségét – és adott esetben segíthet átvészelni krízishelyzeteket, kapaszkodókat nyújtani.

„A gyerekirodalom a gyerekek iránt érzett tiszteletből nem lehet képmutató, és nem hallgathat el, mert akkor hamis és hiteltelen lesz” – fogalmaztak a nyilatkozatban.

Szerdán hasonló tartalmú állásfoglalást tett közzé a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is.

(forrás: Telex.hu)