„Klubrádió
A lényeg

Több ember kell az Európai Ügyészségnek

21/06/2021 21:28

| Szerző: Klubrádió

Júniusi indulása óta már több mint 300 kivizsgálandó ügy került az Európai Ügyészség elé, de munkaerőhiánnyal küzd a hivatal. Laura Kövesi európai főügyész szerint további 50 emberre lenne szükség, azonban engedélyeztetni kell a bővítést.

Laura Kövesi európai főügyész Wall Street Journalnek adott interjújában panaszkodott arra, hogy a testület júniusi indulása óta már több mint 300 kivizsgálandó ügy van előttük, de nincs elég erőforrásuk – írja a 444. Még legalább további 50 embert kellene felvenniük az Európai Ügyészséghez, hogy elemezhessék az eseteket és nyomozni tudjanak.

A főügyész szerint nem is azzal van a gond, hogy nem kaptak elég pénzt, hanem az engedély hiányzik, hogy több embert foglalkoztathassanak. „Mit kellene tennem, vegyek több virágot az irodába?” – tette fel a kérdést Kövesi, aki szerint akkor tudnák értelmesen elkölteni a költségvetésükre kapott pénzt, ha több embert alkalmazhatnának. Most abban a helyzetben van, hogy arra kell kérnie az Európai Ügyészség döntéshozó testületét, hogy inkább utalják vissza a pénzt az Európai Bizottságnak, mert nincs engedélyük több embert foglalkoztatni.

Kövesi arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyreállítási alap költései miatt sok új ügyre számít, merzt lazább feltételekkel elérhető és magasabb összegekről van szó, ami nagyon csábító lehet. Főleg az egészségügy, a közbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések és a mezőgazdaság területén számít több ügyre. Hozzátette, hogy bármilyen magáncég küldhet nekik információkat, ha csalásról értesül. 

 
Laura Codruta Kövesi