„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Orbán tovább lophat

12/12/2020 11:58

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az európai autokraták most kaphattak volna egy nagy leckét, de nem ez történt. Angela Merkel régimódi, kompromisszumra törekedő politikája érvényesült.

2020. december 11. Megbeszéljük - részlet 20.12.11 Haraszti Miklós
16:25
00:00

Egyetlen előnye van az Európai Unióban most kötött megállapodásnak, hogy a jogállamiság szó bekerült a jogrendbe. Azt a problémát azonban, ami a maffiaállam lényege, tehát a rendszerszerű lopást, nos, azt nem kezeli. Így látja Haraszti Miklós író, az SZDSZ egykori politikusa.

Véleménye szerint a magyar és a lengyel miniszterelnök csupán taktikai fegyvernek tekintette a vétót. Eszük ágában sem volt valóban vétózni, hiszen szükségük van az uniós pénzre. Angela Merkel pedig a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon ragaszkodott a régi uniós politikához, vagyis kompromisszumot akart kötni, mindenáron.

Haraszti Miklós szerint nem lett volna erre szükség. A 25-ök, vagyis a Magyarország és Lengyelország nélküli unió, lehívhatták volna a helyreállítási alaphoz szükséges pénzt, ezt a bankvilágban már előkészítették. A költségvetés pedig mehetett volna a korábbi metódus szerint. Új korszak nyílhatott volna az Európai Unió történetében, amelyben nincs szerepük a renitenseknek. Az autokrata vezetők kaphattak volna egy vaskos leckét. Nem ez történt.

A megállapodás kizárja a jogállamiságot sértő magatartások kezelését. Nem veszi figyelembe, hogy Magyarországon olyan törvényeket hoznak, amilyeneket csak akarnak. Aztán bármi történik, lehet arra hivatkozni, hogy az a magyar törvényeknek megfelel. Hogy nemzetközi jogot sért? Az momentán kit érdekel?

Haraszti Miklós szerint Angela Merkel szükségtelen engedményt tett, aminek az a következménye, hogy Orbán Viktor tovább lophat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.12.11. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György