„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Félreértés, hogy Orbán győzött volna

10/12/2020 19:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint téved, aki Orbán Viktor győzelméről beszél a szerdán nyilvánosságra került vétókompromisszum ügyében. Szerinte a tervezett politikai nyilatkozat nem törvény, nem lesz halasztó hatálya a jogállamisági mechanizmus elindítására, és az Európai Bíróság is tárgyalhatja gyorsított eljárásban az ügyet, akár fél év alatt a végére érve. Az interjú még az európai uniós költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadása előtt készült.

2020. december 10. Megbeszéljük / részlet, Ujhelyi István (20.12.10.)
10:49
00:00

Ujhelyi Istvántól, az MSZP európai parlamenti képviselőjétől először azt kérdeztük: ki győzött, Orbán, az ellenzék, Angela Merkel, az Európai Unió, senki? Azt mondta, az EU és Magyarország közép- és hosszú távon győzött, Orbán Viktor pedig "rúgott egy látványos kapufát", amelyre a szurkolói és ő maga is győztes gólra emlékszik, de ez nem így van. Felidézte: amikor a nyáron a "133 bátor ember" feltételt szabott Orbán Viktornak, és mandátumot adott neki az EU-csúcs előtt, és amiket akár még egy héttel ezelőtt is állított a Kossuth rádióban, azokból semmi nem teljesült.

Az ellenzéki politikus jelezte, amikor az EP-ben másfél éve először szavaztak a jogállamisági mechanizmus jogszabályáról, akkor azt mondta volna neki valaki, hogy ez 2021-től elkezd működni, akkor arra koccintott volna. Műsorvezetőnk megjegyezte: a hírek szerint elvileg elkezd működni, de gyakorlatilag a német elnökség és a magyar-lengyel vezetők által jóváhagyott záradék miatt gyakorlatilag mégsem. Ujhelyi István azt mondta: a mostani EU-csúcson "semmifajta jogi relevanciával bíró döntést nem tudnak hozni". Ha az európai tanácsi ülés záradékába bekerül bármi, az ettől még nem lesz benne a jogszabályban. Az pedig szigorú és egyértelmű.

Hangsúlyozta: lezárult a jogszabály elkészítésének folyamata, a Tanács és a Parlament is kialakította az álláspontját, kész a jogszabály, amely csak akkor lép életbe, ha a szöveget, amelyről megállapodás született, mindkét testület jóváhagyja. Ahhoz, hogy ezen változtassanak, újra kellene nyitni a szöveget, azonban ezt senki nem akarja. Kijelentette: a záradékkal az EP-ben találkozni se fognak, ugyanis az nem jogi, hanem politikai dokumentum. Szerinte a miniszterelnök pontosan tudja ezt, és azért küzdöttek ilyen záradékért, mert "még az ellenzéki véleményvezérek is egymással csatáznak a Facebookon, hogy ki dicsérje jobban Orbán Viktor maffiamódszereit", amelyekkel egész Európát megverte. Azonban a képviselő szerint ez nem igaz.

Úgy fogalmazott: Orbánt odarendelték Varsóba kedd estére, a német-lengyel kettős dolgozott ki olyan kompromisszumot, amellyel Lengyelország kimenekülhetett ebből a helyzetből, hiszen a múlt héten a lengyel miniszterelnök-helyettes már a vétó feladásáról beszélt. Ezért kellett olyan kommunikációs lehetőséget találni, amellyel ott Kaczynski, itt Orbán mutathatja be magát győztesként. Arról beszélnek sokan a médiában, hogy két évet csúszik a mechanizmus bevezetése. Ujhelyi szerint itt csak arról van szó, hogy mindenki tudomásul vette, hogy a magyar és a lengyel kormány bármikor az Európai Bírósághoz fordulhat, "de ezt enélkül a kompromisszum nélkül is meg tudnák tenni".

Azt mondta, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök és Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyértelművé tette, hogy ragaszkodik a jogállamisági mechanizmus eredeti szövegéhez és hogy "nem lehet halasztó hatálya az Európai Bírósághoz fordulásnak". Magyarán jövő tavasszal az Európai Bizottság ugyanúgy elkezdhet vizsgálni egy visszaélést, legfeljebb a Tanács csak akkor dönthet erről, ha – hangsúlyozta – a Bíróság gyorsított eljárásban meghozott döntésével visszaigazolja a jogszabály törvényességét, jogszerűségét. Megjegyezte: nagy csata lesz erről, még a csütörtöki nap folyamán, és a kompromisszumban érdekelt mindenki.

Az MSZP-s képviselő azt is elmondta: szerinte semmilyen olyan kedvezményt nem tudott elérni a magyar miniszterelnök, amely miatt ő ne szavazná meg a parlamentben ezt a csomagot. Ugyanakkor arról is beszélt: ha valaki messiásként várta, hogy valami külföldi erő győzi le Orbánt 2022-ben, annak tudomásul kell vennie, hogy bár sok mindenkinek elege van az Orbán-rendszerből és jogi lépések várhatóak vele szemben, leváltani csak a jóérzésű, hazafi, demokrata magyarok képesek.

Az Esti gyorsban ugyanerről kérdeztük Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost. Azt a beszélgetést itt hallgathatják meg:

2020. december 10. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (20.12.10.)
06:45
00:00

Az interjúk óta, csütörtök este megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – ezt  Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2020. december 10., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György