„Klubrádió
Reggeli gyors

Vétóügy: "Mintha másik műsort nézne az ellenzék egy része"

10/12/2020 14:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Várhatóan 2022 második feléig, de inkább 2023-ig nem lesznek olyan eszközök az EU kezében, amellyel meg tudja állítani a korrupt kormányokat – mondta a Transparency International ügyvezető igazgatója. Martin József Péter szerint ezért érhetetlen, hogy az ellenzék egy része miért nevezi a német soros elnökség, valamint a magyarok és a lengyelek közötti alkut Orbán Viktor teljes vereségének, hiszen valójában a miniszterelnök időhúzó taktikája sikerre vezetett.

2020. december 10. Reggeli gyors - részlet 20.12.10. Martin József Péter
09:06
00:00

A korrupcióellenes világnaphoz kapcsolódóan kérdeztük Martin József Pétert, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatóját. Elmondta, nagyszabású online, hibrid konferenciával ünnepelték ezt a napot (amely, ahogy műsorvezetőnk mejegyezte, a korrupcióelleneseknek ünnep, a korruptakat meg úgyse érdekli) a Közép-Európai Egyetemen, beszélgettek az Európai Ügyészségről, előadást tartott Tölgyessy Péter és Hadházy Ákos, és a A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) elnöke is bejelentkezett.

Hangsúlyozta: a járvány kitörése óta új sebességbe kapcsolt a magyarországi haveri kapitalizmus, a statisztikák azt mutatják, hogy sok tízmilliárdot, sőt, a stadionépítéseket is nézve 150 milliárdot fordított arra a kormány, hogy kistafírozza a haveri köröket. Ürügyként használja a járványkezelést és azt, hogy érthető módon mindenki az egészségével van elfoglalva, arra, hogy pénzeket folyasson ki a hozzá közel állóknak, és ennek megteremtse a feltételeit - tette hozzá.

 
 

A rendezvényükön szó volt a szerdai német-magyar-lengyel alkuról, amelyről a kiszivárgott információk alapján Martin József Péter is azt gondolja, hogy az Európai Unió továbbra is finanszírozza ezt a működést a következő egy-két évben biztos, akkor is, ha a jogállamisági mechanizmus hosszabb távon korlátot szabhat a korrupt rendszereknek. Ezzel együtt azt szűrték le a szakértők, hogy 2022 második feléig, de inkább 2023-ig nem igazán lesznek olyan jogi eszközök az Európai Unió kezében, amellyel meg tudja állítani a korrupt kormányokat, köztük a magyart is – közölte.

Szerinte Magyarországon van egy kicsit gyermeteg csodavárás, hogy az EU majd megoldja minden problémánkat, noha ezt nekünk kellene megtenni. Azért kiemelte: elég régóta lehet tudni, hogy működik ez a rendszer, és az EU az elmúlt tíz évben nem találta meg azt a megoldást, amellyel a korrupt kormányokat és a jogállamiság szisztematikus megsértését szankcionálni lehetne. Az tehát jogos elvárás lehetne, hogy tíz év alatt találják meg ennek a módját.

Nehezen tudja értelmezni az ellenzék egy-két pártjának a nyilatkozatát, mert egyértelműnek tartja, hogy a magyar kormány időhúzó taktikája sikert ért el. Tehát – ismételte meg – az amúgy jó mechanizmusnak legkorábban két-három év múlva lehet eredménye. Úgy fogalmazott: mintha más műsort nézne az ellenzék egy része, és nem érti, miért van erre szükség, mert ez a hitelességet is rombolja azoknál, akik úgy állítják be, mintha Orbán Viktor teljes vereséget szenvedett volna. Természetesen az sem igaz (bár ezt megszokhattuk), amit a kormánymédia állít, hogy teljes győzelmet aratott a miniszterelnök, hiszen az számára a jogállamisági mechanizmus eltörlése lett volna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020.12.10. 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre