„Klubrádió
Megbeszéljük...

Balázs Péter: Orbán vigye a pereputtyát!

7/12/2020 22:19

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Kifelé áll Magyarország rúdja az Európai Unióból, Orbán egyre többször utal erre, bár szándékát a kiléptetésről nem mondja ki, de nem is tagadja.

2020. december 07. Megbeszéljük - részlet 20.12.07. Balázs Péter
09:12
00:00

Az Európai Unió alapszerződése sokáig nem tartalmazta a kilépés fogalmát. Az alapítók és az első csatlakozók nem gondolkodtak ilyesmiben, a kapu csak befelé nyílott, kifelé nem. A 2009-es, Lisszabonban keltezett szerződésben azonban már vannak szabályok a kilépésre is, amelyek nagyjából fordítottjai, vagy tükörképei a belépési szabályoknak. Egyébként Magyarország 2004. május elsejétől teljes jogú tagja az Európai Uniónak, miután egy népszavazáson a lakosság, pontosabban a voksolók 84 százaléka ezt a szándékát fejezte ki.

Orbán Viktor ugyan még nem mondta ki, sőt tagadja, de tetteiből, az unióbeli viselkedéséből, tanácsbeli szavazásaiból, mostani vétószándékából arra lehet következtetni, hogy ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. A járvány kapcsán arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában, amely kivált az EU-ból, már elkezdték az oltást, a közösségen belül pedig nem.

Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost kérdezte Bolgár György a Megbeszéljük című műsorában arról, hogy mi lenne, ha Magyarország kiszállna az Unióból.

-Először is botrány – válaszolt Balázs Péter. Ő ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt a magyar társadalom többsége lenyelné.

A részletekre térve emlékeztetett arra, hogy a britek kiválása mennyi időbe került. Hét év volt. Közben két miniszterelnök bukott meg. A legnagyobb vita az ír-észak-ír határ kezelésén volt, hisz egy szigetországról van szó, egyetlen határa ez, de ez is belső határ, ha úgy tetszik uniós, jogi határ.

Magyarország geopolitikai helyzete egész más. Hét szomszédos állammal kellene megegyeznie, ezekből öt uniós tagállam, és még schengeni tagok is vannak köztük. Számos országban él magyar kisebbség. Orbán lépése, hogy kivigye Magyarországot az Európai Unióból, azzal a következménnyel járna, hogy a külhoni magyarsággal megszűnne a mostani könnyű, formális kapcsolat. A külső magyar útlevelek érvényüket vesztenék, a határokon nehezebb lenne átkelni, a magyar ipar elveszítene rengeteg vendégmunkást, és még lehetne sorolni az emberi és gazdasági hátrányokat, sőt tragédiákat. Az egykori, teljesen zárt, sőt bezárt Albánia szintjére jutna Magyarország.

Balázs Péter a V 21 szervezet nevében ismertette javaslatukat, hogy az egykori Ellenzéki Kerekasztal mintájára hozzanak létre egy Európai Kerekasztalt. Amit Orbán művel, az nemzetellenes cselekedet. A volt diplomata –immár civilként- azt mondta: Orbán vigye innen a pereputtyát, mi Európában akarunk maradni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.12.07.
16:00 Műsorvezető: Bolgár György