„Klubrádió

Lazább kapcsolatot akar Orbán a Néppárttal

7/12/2020 21:15

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, amelyben a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti kapcsolatok lazítását kezdeményezi – írja a Népszava. A lap uniós forrásokra hivatkozva azt írja: a levél valójában annak a burkolt bejelentése, hogy a Fidesz távozni akar a pártcsaládból.

 

Új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt parlamenti frakciója között Orbán Viktor abban a levélben, amelyet Manfred Weber frakcióvezetőnek írt. A Népszava birtokába jutott irományban a kormányfő arra hivatkozik, hogy a nézet- és érdekkülönbségek, valamint a kommunikációs problémák elkerülése érdekében a jövőben fűzzék lazábbra a fideszesek és a néppártiak kapcsolatait. Orbán szerint ez megoldás lenne arra a problémára is, hogy miközben a Fideszt „közös akarattal” felfüggesztették a pártcsaládban, tagjai mégis a néppárti frakcióban maradhattak.

A lap szerint Orbán Viktor olyan együttműködési formulát javasol, mint amilyen 1999 és 2009 között az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői között állt fenn. Akkor a britek külső szövetségesként csatlakoztak a frakcióhoz, abban külön csoportot alkottak.

Azonban a toryk csak úgy tudtak kapcsolódni a kereszténydemokraták frakciójához, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Vagyis az Orbán által javasolt partnerséget csak olyan képviselők ápolhatnak az EPP európai parlamenti csoportjával, akik nem tartoznak az Európai Néppárthoz. Tehát a Fidesznek előbb ki kéne lépnie a kereszténydemokraták politikai közösségéből ahhoz, hogy EP-képviselőik együttműködési megállapodást köthessenek a frakcióval. Ráadásul így is egyet kellene érteniük az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal.

A Népszava uniós forrásokra hivatkozva azt írja: a levél valójában annak a burkolt bejelentése, hogy a Fidesz távozni akar a pártcsaládból.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)