„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánék már az EU működését veszélyeztetik

7/12/2020 08:53

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magyar és a lengyel kormány problémává vált az Európai Unióban, ezt a többi tagállamban nem fogják elfelejteni és az uniós intézményekben sem.

 

2020. december 07. Reggeli gyors - részlet 20.12.07. Nemes Gábor
06:34
00:00

Megszületett a megállapodás az Unió 2021-2027-es költségvetéséről az Európai Tanács és az Európai Parlament között, ám csak akkor léphet életbe, ha nem vétózza meg sem a lengyel, sem a magyar kormány. 166 milliárd euróról van szó, és ide kapcsolható még a helyreállítási alap is. Vétó esetén egyébként az előző költségvetés alapján folyik tovább az élet.

Kínos, sőt kellemetlen lenne, ha nem sikerülne elfogadni az új költségvetést, de ha mégsem menne, akkor az EU-nak van B-terve. Ezen a vétóval fenyegetőző magyar és lengyel miniszterelnöknek is érdemes lenne talán elgondolkoznia. Ez már nem az üzengetés szintje – mondja a Klubrádió tudósítója Nemes Gábor. A két ország nélkül fogják elosztani a pénzt, ami mindenkinek fájni fog, de legjobban a vétózóknak. Erre a jogi, technika alapok megvannak.

A héten rendezik a következő uniós csúcsot, ahol vagy szóba kerül a költségvetés, vagy nem. Angela Merkel, a soros elnöki tisztet betöltő Németország kancellárja ugyanis háttértárgyalásokon igyekszik rendezni a konfliktust, az uniós hagyományoknak megfelelően. Az EU nem szokott harcolni, csatázni, tárgyalni szokott és kompromisszumokat kötni. Csakhogy a tagállamok, főleg a déliek egyre türelmetlenebben. Spanyolországnak, Olaszországnak kellene már a gazdaság helyreállítására szánt összeg, méghozzá gyorsan. A vétófenyegetéssel tehát Orbán és Morawiecki problémává vált. Olyan problémává, amely már nem csak egy-egy tagországot érint, hanem az egész Európai Unió működését fenyegeti. Ezt az EU-ban soha nem fogják elfelejteni.

Ráadásul a vétó belengetése mindkét országban feszültségeket okoz. Lengyelországban a kormányon belül sincs megegyezés, hol ragaszkodnak hozzá, hol kevésbé. Itt pedig Orbán belpolitikai célokra használja a vétó körül kialakult vitát. Elég csak a Manfred Webernek címzett levelére gondolni. Annak minden mondatából süt, hogy nem a frakcióvezetőnek szól, hanem a magyar közönségnek. Közben pedig ki tudja, hogy milyen tárgyalásokat folytat a két vezető és kivel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.12.07. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor