„Köszönjük,

Orbán ragaszkodik a vétóhoz

4/12/2020 14:53

| Szerző: Klubrádió

Magyarország számára továbbra sem elfogadható, hogy jogállamisági feltételekhez kapcsolják az uniós pénzek kifizetését – így reagált Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arra, hogy előző este kiderült, Lengyelország kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap ügyében, bizonyos deklarációkért cserébe.

Csütörtök este kiderült: Lengyelország kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap ügyében, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság, és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson – erről Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes beszélt.

Magyarország számára továbbra sem elfogadható, hogy jogállamisági feltételekhez kapcsolják az uniós pénzek kifizetését – így reagált Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, ahol vétóügyben a két ország miniszterelnöke által aláírt lengyel-magyar kormánynyilatkozatra hivatkozott. Eszerint egyikük sem támogat olyan megoldást, amely a másik félnek nem felel meg.

Orbán azt mondta a lengyelek fordulatáról: „Az EU-nak most kell elkészítenie a következő hét évre szóló költségvetését, és most kell megsegíteni a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került országokat.” Ehhez szeretnék hozzátenni a jogállamisági kritériumot, de „a németeknek mi azt javasoltuk, hogy a kettőt ne tárgyaljuk együtt. Erről állapodtunk meg Lengyelországgal. Nekünk ez a megoldás továbbra is, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell tárgyalni.” Orbán leszögezte, nem ad hitel másnak, „én csak egy dologban hiszek, jogi garanciákban”, politikai kérdéseket nem lehet összekötni gazdasági kérdésekkel. Ezenkívül hangsúlyozta: az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, Magyarországnak „nem fog menni” – idézi a miniszterelnököt a 24.hu.

A közös hitelfelvételről azt mondta Orbán Viktor: Magyarország szíve szerint nem venne fel közös hitelt Görögországgal, vagy Spanyolországgal. „Mi szívességet teszünk, hogy részt veszünk ebben. Ez nem érdeke Magyarországnak. Ez szolidaritási gesztus.”