„Klubrádió

Ursula von der Leyen: Egyetlen jogállamisági ügy sem vész el

11/12/2020 15:13

| Szerző: Klubrádió

Hosszú és vitákkal tűzdelt uniós csúcstalálkozót követően Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a tagállamok vezetői a Brexiten kívül minden témában megállapodtak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jogállamisági keretrendszer kapcsán azt is el mondta, hogy „egyetlen ügy sem fog elveszni január 1-jétől, az Európai Bizottság kivizsgálja azokat és visszatér rájuk az Európai Bíróság ítélete után.”

Nagy vitákat hozott az uniós csúcstalálkozó, de szinte minden területen sikerült megegyezést találni. A legtöbb nézeteltérés a jogállamiság, a klímacélok meghatározása és a Törökországgal szembeni szankciók kapcsán alakult ki – írja a hvg.hu.

Ki nyert a megállapodással?

A csúcstalálkozót két napra tervezték, azonban végül szünet nélkül vették végig a napirendi pontokat, csütörtökön délután egykor kezdték és pénteken délelőtt fél 11-kor fejezték be a tárgyalásokat. A német elnökség kompromisszumos javaslatával sikerült elérni, hogy a legnagyobb feladatot, a költségvetési csomagot biztosítsák és a magyar–lengyel vétófenyegetést elhárítsák. Az uniós pénzek és a jogállamisági feltételek összekapcsolása január 1-jétől érvényes jogszabály lesz (a formai döntés még hátravan).

Az eredeti szöveg nem változott, ahhoz egy értelmező nyilatkozatot fűztek, amelynek talán a legfontosabb eleme, hogy az esetleges büntetőintézkedéseket addig nem fogják alkalmazni, ameddig az Európai Bíróság meg nem állapította, hogy ez a szabályzás összefér az uniós joggal. Orbán Viktor tegnap bejelentette, hogy a magyar és a lengyel kormány – együtt vagy külön – fogja megtámadni a rendeletet és kéri annak megsemmisítését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hogy „egyetlen ügy sem fog elveszni január 1-jétől, az Európai Bizottság kivizsgálja azokat és visszatér rájuk az Európai Bíróság ítélete után.”

 
Ursula von der Leyen
Fotó: Pietro NAJ-OLEARI
 

Ellentmondások a Brexit körül

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója után arról beszélt, hogy „a koronavírus-járvány óriási sokkot okozott Európában. A napirend többször alaposan felborult, számos kérdésben óriási viták voltak, de úgy tűnik, hogy a Brexiten kívül minden témában egyetértésére jutottak a tagállami vezetők.

A portál szerint a britek kilépése körül még mindig nagyon sok az ellentmondás, egy tanácsi forrás szerint most nagyobb az esélye a rendezetlen, mint a rendezett Brexitnek.