„Klubrádió

Soros György szerint az EU bedőlt Orbán blöffjének

11/12/2020 14:26

| Szerző: Klubrádió

Angela Merkel hatalmas nyomás alatt igyekezett megoldást találni, és egy nagyon rossz alkut fogadott el csak azért, hogy Magyarország ne váljon ki a közösségből – írta véleménycikkében Soros György. A magyar származású amerikai milliárdos szerint Orbán Viktornak nem maradt más választása, mert ha a jogállamisági keretrendszer azonnal életbe lép, fény derül a rezsimje korrupt voltára.

Jogállamisági aggályai okán erkölcsi felháborodásának adott hangot Soros György a miatt a megállapodás miatt, amely az Európai Unió csúcstalálkozójának első napján született a következő hétéves költségvetésről, a gazdasági mentőcsomagról, illetve a magyar és a lengyel vétó feladásáról – írja az Index.

Az üzletember cikkében kifejtette: megérti, hogy Angela Merkel német kancellár nem akarta, hogy még egy tagország elhagyja a szervezetet, Orbán Viktor szerinte ugyanis ezt késztette elő napokban, nem akarván, hogy fény derüljön a rezsimje korrupt voltára. Szerinte a magyar kormányfő vétófenyegetése csak „kétségbeesett” blöff volt, amelyet meg kellett volna adni, ehelyett azonban Angela Merkel meghajolt a magyar és a lengyel „zsarolás” előtt – derül ki a cikkből.

 
Soros György
 

Úgy fogalmazott: Orbán a hatalomra kerülése óta eltelt évtizedben hatalmas összegeket lopott el vagy kezelt hűtlenül, uniós forrásokat is, amelyeket a magyar emberek boldogulására kellett volna költeni.

Soros összefoglalta a kompromisszummal kapcsolatos kifogásait. Szerinte az alku gyengíti a jogállamisági kritériumrendszert, és ellentmond az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság akaratának. Nem bizonyos, hogy mikor lép életbe a mechanizmus, valamint az Európai Tanács túllépte a hatáskörét, és korlátozta az Európai Bizottság jogát az uniós törvények értelmezésében.

Ezzel pedig Soros szerint az összes lehetőség közül a legrosszabbat sikerült kiválasztani.

„Annak a megállapodásnak, amelyet Merkel összehozott Orbánnal, a magyar emberek lesznek az elsődleges áldozatai” – idézte az üzletembert a hvg.hu.