„Köszönjük,
A lényeg

Több német városban is szivárványos lesz a stadion, Münchenben az UEFA nem engedi

22/06/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió

A magyar válogatott szerdán, Münchenben játssza utolsó csoportmeccsét az Eb-n, a németek ellen. Bár több mint 160 ezren írták alá az erről szóló petíciót, az Európai Labdarúgó Szövetség nem engedélyezi, hogy a müncheni stadion szivárványszínű világítást kapjon, „tekintettel a kérelem politikai hátterére”. Az UEFA azért döntött így, mert a stadion szivárványos kivilágítása üzenet lenne a magyar parlament egyik döntése ellen. Ezzel párhuzamosan Berlinben, Frankfurtban és Kölnben is jelezték, hogy ők viszont kiállnának így is az LMBTQ-közösség mellett. Szijjártó Péter örül, szerinte győzött a józan ész a politikai provokációval szemben.

Petíció is indult azért, hogy a müncheni Allianz Arena szivárványos kivilágításban fogadja a magyar válogatottat, így vállalva szolidaritást az LMBTQ-közösség tagjaival a magyar parlamentben nemrég elfogadott, homofób módosítókkal átírt pedofilellenes törvény miatt. A petícióhoz több mint 160 ezren csatlakoztak, és a müncheni városvezetés is támogatta. Dieter Reiter polgármester azt mondta, szeretnének erős üzenetet küldeni, hogy München városa kiáll a sokszínűség és tolerancia mellett. Csakhogy a stadion kivilágítása az Eb-n nem a városon áll, hanem az UEFA-n, és a fociszövetség általában nem szeret politikai állásfoglalást tenni.

Az UEFA pedig a német Spiegel tájékoztatása szerint ezt nem teszi lehetővé. Azt írták, hogy természetesen elítélik a rasszizmust, szexizmust, homofóbiát és a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, de politikai semlegesek. És mivel ennek a kérésnek politikai háttere van – üzenetet küldene a magyar parlamentnek – az UEFA „köteles elutasítani”. Egyéb időpontokat javasoltak Münchennek a stadion kivilágítására.

Érdekesség, hogy a kereszténydemokrata Markus Söder bajor miniszterelnök szomorúnak tartja az UEFA döntését: „Ez nagyszerű jelzése lehetett volna a toleranciának és a szabadságnak. Ki kell állnunk a kirekesztés és a diszkrimináció ellen” – írta a Twitteren.

Az már biztosnak látszik, hogy a müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München kifejezze szolidaritását a magyar LMBTQ-közösséggel, amely a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanya” – áll a városháza közleményében, amelyről a Telex számolt be.

A szerdai német-magyar meccsre a müncheni LMBTQ-szervezetek óriási akcióval készülnek, 11.000 db szivárványzászlót fognak kiosztani a stadionban és környékén – közölte a Budapest Pride a Facebookon.

„Ha Münchennek nem engedik, az ország többi stadionnak kell átvennie ezt a kiállást szerdán. Gyerünk, kollégák!” – írta Axel Hellmann, az Eintracht Frankfurt elnökségének szóvivője szintén a Twitteren.

Köln kedden megerősítette, hogy ők is kivilágítják szivárványszínűre a stadiont, „több városi csoport kezdeményezésére”. A berlini Olimpiai Stadion is csatlakozik a szivárványszínekhez a meccs idejére. Sőt, a Berliner Zeitung szerint felmerült a Brandenburgi Kapu kivilágítása is ezekkel a színekkel. A berlini polgármester-helyettes, Ramona Pop szerint képmutató az UEFA, amely szereti, ha dicsérik a rasszizmus- és homofóbia-ellenes akcióiért, de egy stadion kivilágításába már nem megy bele.

Reagált Szijjártó Péter, aki szerint helyes döntést hozott az UEFA azzal, hogy nem asszisztál a Magyarországgal szembeni „politikai provokációhoz”. A külgazdasági és külügyminiszter, akit az MTI idéz, azt mondta: „hála Istennek, az európai futballvezetők körében megmaradt a józan ész”.