„Klubrádió
Esti gyors

Örüljünk már egy kicsit, hogy működnek az oltások – Selmeci János jegyzete

9/07/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A lezárások helyét az oltásnak, a kollektív felelősségét az egyéni felelősségnek kell átvennie.

2021. július 09. Esti gyors-részlet (2021.07.09. Selmeci János jegyzete)
01:33
00:00
A negyedik hullámos delta plusz mutánsos ijesztegetős jóslás mellett a média néha azért arról is beszámol, hogy az oltások jól működnek. Azt persze pontosan nem tudhatjuk, hogy a vakcina, a jó idő vagy a vírus mortalitásának esetleges csökkenése milyen arányban dícsérhetők ezért, de az emelkedő esetszámokat sem Nagy-Britanniában, sem sehol máshol nem követte a halálozás növekedése, ahol nyár van és a lakosság értelmezhető része be van oltva. Az Egyesült Államokban a járvány kezdete óta nem volt olyan kevés elhunyt, mint az elmúlt hónapokban, a szakértők szerint ők is szinte kizárólag az oltatlanok közül kerülnek ki.

Magyarországon három héttel ezelőtt teltházas futballmérkőzéseket rendeztek, amiknek a jó hangulaton kívül semmilyen hatása nem lett, nálunk még új esetek száma is csökken annak ellenére, hogy az oltottak egy részének valószínűleg nincs megfelelő védettsége. Ez nem akkora meglepetés, hiszen senki sem ígérte, hogy a kínai vakcina 100 százalékos hatékonyságú lesz, de a kormánynak foglalkoznia kell ezzel, és lehetővé kell tenni a harmadik oltást azok számára, akik ezt ígénylik.

Lesznek ugyanis, akik az ősz közeledtével újabb korlátozásokat követelnek majd, és a gyerekek extrém alacsony veszélyeztetettsége ellenére is lehetnek majd olyanok, akik zárva tartanák az iskolákat arra hivatkozva, hogy nincs még minden hatéves beoltva. A kormánynak ezen a ponton az lesz a dolga, hogy elérhetővé tegye az oltást, majd azt mondja, hogy nem, nem zárunk, mert aki akarja, az meg tudja védeni magát. Ha a vakcinák a koronavírus ősszel terjedő változata ellen is hatékonyak lesznek, akkor a lezárások helyét az oltásnak, a kollektív felelősségét az egyéni felelősségnek kell átvennie.

Selmeci János jegyzete a 2021. július 9-i Esti gyorsban hangzott el.