„Klubrádió
A lényeg

A WHO szerint a foci-Eb miatt terjed újra a járvány

1/07/2021 14:09

| Szerző: Klubrádió

Tíz héten keresztül csökkent a járvány intenzitása, az utóbbi egy héten pedig 10 százalékkal nőtt a megbetegedések száma. A WHO az UEFA-t hibáztatja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, elkerülhetetlen az újabb, akár ősznél korábban érkező járványhullám, amiért elsősorban a futball Európa-bajnokság okolható.

A lelátókon szorosan egymás mellett ülőkön túl a kocsmai meccsnézés, a buszon utazó tömegek és az európai szurkolók ki-be utazása tehető felelőssé a megugrott járványadatok miatt. Több esetben kiderült, hogy fertőzött szurkolók utaztak meccset nézni, vagy fertőzöttekkel együtt szurkolók vitték haza a járványt újra.

Horst Seehofer német belügyminiszter felelőtlennek nevezte az UEFA-t, amiért a delta variáns terjedése közben engedélyezi a gyülekezést. Azt is mondta, hogy kereskedelmi szempontok vezérelhetik őket. A futballszövetség viszont állítja, mindenben megfelelnek a helyi előírásoknak – írja a 444.hu.

Az oltottak szintén elkaphatják a delta variánst, de például Izrael és Nagy-Britannia esete is jól mutatja, hogy elsősorban azok kapják el a vírust, akik nem lettek beoltva.